Perlik a legombolós nyomtatói miatt a Canont

canon pixma mg6320
Canon Pixma MG6320
Vágólapra másolva!
A tintapatron kifogyásakor már szkennelni sem hajlandóak a multifunkciós gépei.
Vágólapra másolva!

Az otthoni felhasználóknak szánt multifunkciós nyomtatók márkától független lassan emberemlékezet óta a vevők idegeire mennek, ez pedig pusztán az üzleti modelljüknek köszönhető. A piac úgy működik, hogy a készülékek gyártói a létező legolcsóbban megpróbálják rásózni a termékeiket a vevőkre, majd túlárazott gyári tintapatronokon keresztül próbálnak profitra szert tenni.

Canon Pixma MG6320 Forrás: Canon

Ennek érdekében a gyártók elsőként azonosítóchipeket építettek a patronokba a nem hivatalos (olcsó) tintapatronok használatának ellehetetlenítése érdekében, ezután pedig bevezették a trükköt, hogy a nyomtatókban lévő 3-4 tintapatron akár egyikének a kifogyása esetén egyáltalán nem hajlandóak többé printelni a gépek. Nem lehet például feketével kinyomtatni egy szöveges dokumentumot, ha kifogy a magenta patron, ami nyilvánvalóan nonszensz.

A jelek szerint 2016 környékén a Canonnak sikerült újabb innovációt bevezetnie, a multifunkciós nyomtatóiban ugyanis már a szkenner sem működik, ha kifogy valamelyik tintapatron.

Ezzel sikerült kierőszakolni egy eljárást a vállalatnak, a Pixma MG6320 nyomtatóját megvásárolt David Leacraftnál elpattant a cérna az abszurd nyerészkedési kísérlet miatt, így a napokban csoportos pert indított New York államban a vállalat ellen. Az ügyvédje ötféle törvénysértéssel, megtévesztő reklámozással, nyerészkedéssel kapcsolatos vádpontot hozott fel.

A mostani jogi perpatvar már nagyon régóta érett, ráadásul csoportos perek egész lavináját indíthatja el az USA-ban, hiszen nem a Canon az egyetlen olyan nyomtatógyártó, amely szenvtelen módszerekkel próbál túlárazott tintát eladni az ügyfeleknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!