Betiltotta az NFT-vel üzérkedő játékokat a Steam

valve steam deck kézikonzol marokkonzol videojáték
Steam Deck
Vágólapra másolva!
Már videójátékokban is felbukkantak jutalomként és pénzkereseti lehetőségként.
Vágólapra másolva!

Rossz hírt kaptak a szabadon adható és vehető, tulajdonjogot igazoló NFT-kre (non-fungible token) épülő mechanikákat a játékaikba beépíteni próbáló fejlesztők, a vezető digitális számítógépes játékbolt a héten betiltotta az efféle szoftverek árusítását. A Valve tájékoztatása szerint a Steamen nem lehetnek olyan termékek, amelyek kriptovalutát vagy NFT-t bocsátanak ki, kereskedelmet tesznek lehetővé velük.

Steam Deck Forrás: Valve

A változtatásra a blokkláncot használó Age of Rust fejlesztője hívta fel a figyelmet, a játékában egyes fejtörők megoldásáért klasszikus jutalmak vagy achievementek mellett NFT-k is járnak. A különféle zavaros elméleteket és hitvallásokat figyelmen kívül hagyva ebben van gyakorlati ráció, hiszen az NFT-ket sikeresen begyűjtött játékosok képesek lehetnek valódi pénzért eladni azokat a rájuk valamilyen oknál fogva igényt tartó személyeknek.

A videójátékok világán kívül mostanra bebizonyosodott, hogy óriási pénz van az NFT-kben, nemrég például egy kisfiú gépi módon legenerált, bálnákat mutató kis képecskékkel kereste magát gazdagra.

Emellett persze a videójátékok esetében további potenciál is van az NFT-kben, a megszerzésük utáni szimpla kereskedés mellett a fejlesztők például játékbeli tartalmak elérhetőségét is hozzájuk köthetik. Megtehetik mondjuk azt, hogy a multiplayer játékukba tett vonzó hőssel csak olyanok is játszhatnak, akik rendelkeznek a feloldására használható, limitált darabszámban keringő NFT valamelyikével.

A fejleményre válaszul a rivális Epic Games Store közölte, hogy nyitott az NFT-s játékok ötletére, bár a szabályozásukkal kapcsolatos részleteket még át kell gondolniuk az illetékeseknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!