Börtönt kapott a tízezrek adatait ellopott hacker

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
A kuncsaftjai dollármilliókat csaltak ki az információkkal az adóhivataltól.
Vágólapra másolva!

Újabb hacker számára bizonyult ballépésnek a bűnözés, a jelenleg 30 éves Justin Sean Johnson letöltendő börtönbüntetést kapott többek közt a Pittsburghi Egyetem Egészségügyi Központjának meghackelése miatt. Az egyesült államokbeli férfi 2013 végén tört be a klinikaként és biztosítóként működő intézmény dolgozók számon tartására használt Oracle PeopleSoft rendszerébe, majd a következő hónapokban körülbelül 65 ezer fő személyes adatait lopta ki belőle.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Pennsylvania nyugati körzetének ügyészi hivatala szerint a sötét weben „TheDearthStar" és „Dearthy Star" néven üzletelt férfi más bűnözőknek értékesítette a kilopott személyes adatokat, azok követték el velük a tényleges csalásokat. A kuncsaftjai csak 2014-ben hamis adóvisszatérítési kérelmek százaival olyan 1,7 millió dollárt csaltak ki az adóhivataltól, a pénzből hamis amazonos ajándékkártyákat vásároltak, majd azokkal venezuelai címekre termékeket rendeltek.

Johnson 2014-2017 között más forrásokból további 90 ezer személy adatait lopta el és értékesítette a csalóknak.

A közlemény szerint Johnsont abszolút hidegen hagyta, hogy az áldozatainak mekkora, akár hosszú időn keresztül jelentős nehézségeket okozó károkat okoz. A tettei és magatartása fényében a bíró 7 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ami a kiszabható maximum volt az esetében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!