Hirdetőtáblán tiltakoznak a Facebook moderátorai

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Az őket foglalkoztató Accenture vezetője természetesen nem panaszkodhat a bérére.
Vágólapra másolva!

Régóta nem titok, hogy a Facebook moderálása nem házon belül történik, a munka elvégzésére Mark Zuckerberg cége költségminimalizálási okból az Accenture tanácsadócéget szerződtette le. Az elmúlt években érkezett beszámolók alapján a moderátoroknak irreális kvótákat teljesítve kell átnézniük a hozzájuk bezúduló jelentéseket, legalább felüknél pedig mentális zavarok alakulnak ki a munkájuk során látott szörnyűségektől.

A kép csak illusztráció Forrás: Kaboompics / Pexels

Ehhez képest a munkáltatójuk nem tesz elérhetővé számukra elégségesnek titulálható pszichológiai segítséget, ráadásul megfizetni sem szereti őket, a körülményektől függően 16,5-18,5 dollár órabérért dolgoznak. A legrosszabbul az ukrán és spanyol nyelven beszélők keresnek, ők diszkriminatív módon nem is kapják meg a többnyelvű dolgozóknak szánt bónuszt.

Magyar szemmel az 5100-5800 forintos órabér valószínűleg nem tűnik rossznak, azonban az Egyesült Államokban szerény fizetésnek minősül: a nagyvárosokban lévő telephelyeken dolgozó moderátorok esetében a hónapról hónapra való megélhetés költségének a fedezésére sem elég, részben a Facebookhoz hasonló techcégek jól megfizetett dolgozói miatt az egekbe szökött albérletárak miatt.

A moderálási munka elvégzéséért az Accenture évi 500 millió dollárt, olyan 155,5 milliárd forintot kap a Facebooktól.

Az alacsony fizetés miatt a moderátorokat támogató Foxglove Legal jogvédő szervezet a héten levelet küldött Julie Sweet ügyvezető igazgatónak a helyzet rendezése érdekében, továbbá egy mozgó hirdetőtáblán nyilvánosan is megpróbálja felhívni a figyelmet a problémára.

A plakáton mosolygó Sweetnek feltehetően nincsenek megélhetési problémái, tavaly 17,18 millió dollár, azaz 5,33 milliárd forint kompenzáció ütötte a markát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!