Az Alder Lake család tagjaival megérkezett a hibrid központi egység a számítógépekbe.

Szokásától eltérően végre izgalmas processzorokat jelentett be szerdán az Intel, a tizenkettedik generációs Core termékcsaládjának tagjai több jelentős innovációt is hoznak. A hagyományait szintén megtörve a cég elsőként az asztali számítógépes modellek krémjét teszi elérhetővé a családból, ezek az LGA1700 foglalatos, Z690 csúcs lapkakészlettel szerelt alaplapokba tehetőek be. A laptopokba szánt, legújabb Core központi egységek csak a jövő év elején debütálnak majd.

Intel Core i9-12900KForrás: Intel

Az Alder Lake processzorok messze legnagyobb újítása, hogy a mobileszközökben már régóta látott megoldást másolva hibrid felépítés kaptak: nem ugyanolyan típusú az összes processzormagjuk, hanem energiahatékony (E-Core) és teljesítmény-központú (P-Core) modellek is találhatóak bennük.

Az előbbiek az Atom processzorokhoz kifejlesztett magok új verziói, de nem kell megijedni, az Intel szerint az óriási fejlesztéseknek köszönhetően az órajelenként végrehajtható utasítások számában egy szinten vannak a Comet Lake-S, avagy a tizedik generációs Intel Core processzorokban használt magokkal, egyáltalán nem lassúak. A Hyper-Threading viszont nem érhető el az esetükben, így a hibrid processzoroknál a futtatói szálak száma nem lesz a fizikai magok számának kétszerese.

Elsőként az asztali gépes Core i5-i9 modellek kerülnek piacra az Alder Lake családból. A KF modellekben nincs integrált videóvezérlő, a feltüntetett árak pedig ezer darabos rendelés esetén értendőek. A boltok polcaira kerülő, dobozos processzorok érdemben drágábbak lesznek.Forrás: Intel

A teljesítmény-központú P-magok is nagyot fejlődtek, a tizedik generációsokban használthoz képest 28%-kal, míg az előző generációs Rocket Lake-S magokhoz képest 16%-kal gyorsabbak az egyszálas futtatói teljesítményben.

Az új architektúrának köszönhetően az Intel szerint a csúcs Core i9-12900K modell papíron 65W fogyasztás mellett képes olyan többszálas futtatói teljesítményt nyújtani a 16 mag / 24 szál kombinációjával, mint amire az előző Core i9-11900K modell (8/16) csak 250W mellett tudott. 125W fogyasztás esetén 30%-kal, míg 241W esetén 50%-kal gyorsabb az új Core i9.

A magcsoportok tagjai egymással párhuzamosan képesek dolgozni, mindig munkára fogható az összes egység. Viszont az operációs rendszereknek muszáj ismerniük a hibrid felépítést ahhoz, hogy képesek legyenek a megfelelő feladatokat a megfelelő magokra bízni, így a Microsoft térfelét nézve az Alder Lake modelleknek Windows 11-re van szükségük.

Játékokban nyújtott teljesítmény, Core Core i9-11900K vs Core i9-12900KForrás: Intel

Az Intel mérései alapján az Alder Lake termékek a világ legjobb processzorai a videójátékok futtatására, a Core i9-12900K modell rengeteg játékban nevetve lepipálja az elődjét, továbbá az AMD Ryzen 9 5950X-et is. Viszont a mérések még a Windows 11 olyan változatán történtek, amely alatt játékokban akár 15% teljesítményvesztéssel is működtek az AMD processzorai, erre a problémára a múlt héten váltak elérhetővé a javítások. Emiatt használhatatlanok az Intel-féle ryzenes összehasonlító adatok, csak a média tesztjeiből derül majd ki, hogy mit meccsel egymással a két csúcsprocesszor.

Az Alder Lake további nagy újításai közül kiemelkedik a PCI Express 5.0 és a DDR5 támogatása, mindkettőt elsőként vezeti be a piacra.

Az előbbi azért jó, mert masszívan nagyobb sávszélességet kínál majd a következő generációs videókártyák számára, az utóbbi pedig a memóriateljesítmény növelésével gyorsabban és több adatot tud mozgatni. Az Alder Lake családhoz szánt alaplapok DDR4 és DDR5 memóriafoglalatokkal egyaránt elérhetővé válnak, így nem lesz muszáj átváltani a vadiúj memóriára a platformra való átálláskor. Ez jó hír, hiszen a gyárilag magas frekvenciájú DDR4-es modulokhoz képest első körben 50-60 százalékkal lesznek drágábbak a DDR5-ösök, a becslések szerint két évbe is telhet, mire azonos árszintre kerül a régi és az új típusú rendszermemória.

Intel Z690 chipsetForrás: Intel

A költségeknél tartva mint fentebb említettük, elsőként csak a csúcs Z690 lapkakészletű alaplapokba lesznek betehetőek a most bejelentett Core i5/i7/i9 processzorok, ezeknek garantáltan nem lesznek filléres mókák. Olcsóbb chipsetekkel szerelt alaplapok valamikor a jövőre válnak elérhetővé az Intel új platformjához, feltehetően a család szintén olcsóbb központi egységeivel párhuzamosan.

Az Alder Lake-kel elsőként a vastag pénztárcájú közönséget fogja kiszolgálni az Intel, az új processzorok és alaplapok 2021. november 4-től lesznek elérhetőek a fogyasztói piacon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!