A kártyás visszaélésekből származó pénz 20%-át tarthatják meg a bűnsegéd streamerek.

Többféle módszer is létezik a lopott bankkártyaadatokkal visszaélők számára az eltulajdonított pénz tisztára mosására. Az egyik elterjedt trükk, hogy a bűnözők digitális Amazon ajándékkártyákat vásárolnak a lopott fizetési adatokkal, aktiválják azokat az amazonos felhasználói fiókjaikban, az ilyen módon a belső egyenlegeikre került pénzből pedig tárgyakat vesznek. Persze nem a saját címeikre rendelik a holmikat, hanem fizetségért dolgozó bűnsegédeknél landolnak, akik apróhirdetéses portálokon továbbértékesítik azokat.

A kép csak illusztrációForrás: Photononstop/P. Broze

A Twitch gigantikus adatszivárgásának köszönhetően most jókora csalásra derült fény, a hírek szerint az elmúlt két év során török bűnözők a szolgáltatáson keresztül olyan 9,8 millió dollárt, bő 3 milliárd forintot moshattak tisztára. Úgy működik a rendszer, hogy lopott kártyaadatokkal a Twitchen belüli borravaló adására használható Bits fizetőeszközt vásárolnak, majd 20% jutalékért cserébe velük együttműködni hajlandó streamereknek adományozzák a pénzt.

Végül a streamerek készpénzben átadják a maradék 80%-ot a csalóknak, miután a Twitch átutalta a bankszámláikra a borravalót.

A források szerint a pénzmosás ezen formája nem csak Törökországban van jelen, globális jelenségről beszélünk. Az Amazon tulajdonában lévő szolgáltatás azt állítja, hogy folyamatosan próbálja szűrni a csalásokat, csak szeptemberben 150 török felhasználót függesztett fel a monetizációs eszközeivel való visszaélés miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!