Szörnyetegek az új Intel Core processzorok

intel alder lake core i9 processzor cpu központi egység
Intel Core i9-12900K
Vágólapra másolva!
Teljesítményre verik a konkurenciát, de több faktor is beárnyékolja a győzelmüket.
Vágólapra másolva!

Papíron megkezdődött az Intel tizenkettedik generációs Core processzorainak forgalmazása, ennek apropójából pedig elérhetővé váltak az első független tesztek az Alder Lake család két legfontosabb modelljéről. Az Intel újdonságairól a bejelentésükkor összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, emlékeztetőül ezek már hibrid felépítésű központi egységek, támogatják a PCI Express 5.0 csatolófelületet és a DDR5 rendszermemóriát.

A tesztelőkhöz DDR5 memóriás tesztkészletek kerültek, az Intel csak a posztergyerek Core i9-12900K és a tömegek számára valóban eladni kívánt Core i5-12600K modelleket küldte ki a sajtónak. A tesztek alapján az Intel újdonságai szintetikus és életszerű mérések során is érdemben jobb teljesítményt nyújtanak a közvetlen rivális Ryzen 9 5950X és Ryzen 7 5600X modelleknél, az Alder Lake családdal az Intel kétségtelenül visszavette teljesítmény tekintetében a piacvezető pozícióját. Hamarosan kiderül, hogy DDR4 memóriás alaplapban mire képesek a processzorok, de túl nagy lassulásra valószínűleg nem kell számítani.

Az Intel győzelmét viszont több faktor is beárnyékolja. Csúcsfogyasztás tekintetében az Alder Lake chipek masszívan túltesznek a rivális Ryzeneken, mindeközben pedig sejthetően forrófejűek is, a Core i9 modellhez kötelező a csúcskategóriás léghűtés vagy folyadékhűtés.

Mindezek ellenére az Alder Lake legnagyobb problémáját az összköltsége jelenti: az ajánlott fogyasztói árukon az új Core processzorok nagyon jó vételek a rivális Ryzenekhez képest, ám jelenleg csak 250 dollár környékén induló Intel Z690 chipsetes alaplapokba tehetőek be. Aki pedig DDR4 helyett DDR5 memóriát fogadó alaplapban kívánja használni a processzorokat, annak szintén mellbevágó árat kell majd kiadnia az új generációs memóriamodulokért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!