Akadályozza az iPhone 13 olcsó javítását az Apple

apple iphone 13 okostelefon apple store
Apple iPhone 13
Vágólapra másolva!
Nem működik a Face ID a maszek kijelzőcserét követően.
Vágólapra másolva!

Folytatja a nem hivatalos és jóváhagyott szervizek elleni háborúját az Apple, a nemrég piacra került iPhone 13-ban piszkos trükköt vetett be a kijelzőcsere lehetetlenné tétele érdekében. A mobilok esetében a betört megjelenítők másikra cserélése a független szervizek leggyakoribb javítási munkája, így a felszínen maradás szempontjából húsba vágóan fontos munkát próbál elvenni a kis szereplőktől.

Apple iPhone 13 Forrás: Apple

Az aktuális móka, hogy az iPhone 13 kijelzőjének cseréjét követően nem működik többé a Face ID arcfelismerő rendszer. Ezt úgy oldotta meg az Apple, hogy a telefonban lévő minden fő alkatrésznek egyedi azonosítókódja van, ezt a kódot pedig képesek kommunikálni a rendszerlapka felé.

A javítás elvégzése után a technikusnak az Apple felhőalapú szervizes rendszerében az egyedi kód megadásával aktiválnia kell az új alkatrészt, az aktiválás ténye a neten keresztül visszaszinkronizálódik a telefonra, csak ezután hajlandó „elfogadni" az új alkatrészt. Jó kérdés, hogy jelen esetben a kijelzőcserekor miért a Face ID-t tiltatja le az Apple.

Az iFixit nyomozása szerint ugyanezzel a szoftveres módszerrel a maszek akkucserét és kameracserét is akadályozza az Apple.

Mindez nem újdonság, az iPhone 12 esetében is ugyanezt játszotta az Apple, azonban három hónappal a mobilcsalád megjelenése után egy frissítéssel csendben kikapcsolta a korlátozást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!