A feltörés közelében a PlayStation 5?

sony playstation 5 ps5
Így néz ki darabjaira bontva a Sony PlayStation 5
Vágólapra másolva!
Ilyen játékárak mellett ez nagy baj volna a Sony és a játékfejlesztők számára.
Vágólapra másolva!

Több évnyi csendet követően újból hallatott magáról a PlayStation 3 és a PlayStation 4 konzolokat is sikeresen feltört Fail0verflow csoport, a legújabb twitteres bejegyzése szerint sikerült kibogarásznia a PlayStation 5 operációs rendszerének összes titkosításra használt, szimmetrikus gyökérkulcsát. Elviekben ez azt jelenti, hogy további munkával út nyílhat a nem jóváhagyott szoftverek futtatására a konzolon, a gyakorlatban leginkább lekalózkodott játékok elindítására kell gondolni.

A Sony képes volt kifejezetten hatékonyan fellépni a PlayStation 4 esetében a kalózkodás ellen, és ugyan kétszer is elesett a konzol, de a vállalat szoftverfrissítésekkel újból le tudta zárni azt. Ettől függetlenül két tényező akadályozta meg a PS4-es kalózkodás elterjedését: egyrészt a trükközések specifikus verziójú rendszerszoftvereket igényeltek, másrészt pedig a hackelt gépeket offline állapotban kellett tartani, csak egyjátékos címek warezolása volt lehetséges rajtuk.

Jó kérdés, hogy a PlayStation 5 esetében milyen megoldással sikerül majd előrukkolniuk a hackereknek, de abszolút minimum limitációként nem lenne meglepő, amennyiben a PS5-öt is muszáj lenne távol tartani az internettől. Ettől függetlenül a kalózkodás még széles kör számára lehet vonzó, részben az új játékok minden eddiginél magasabb árai miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!