Személyesen simított el szexuális zaklatási ügyet az Activision Blizzard vezetője.

Újból fellángoltak az indulatok az Activision Blizzard háza táján. A The Wall Street Journal beszámolója alapján a szexuális zaklatási és kirekesztési ügyek miatt Kaliforniában a nyár vége óta hatósági vizsgálat alatt álló játékkiadó legfelsőbb szintjein is akadnak gondok, az újabban minimálbéres Bobby Kotick vezérigazgatónak is bőven van vaj a füle mögött.

Bobby KotickForrás: AFP/Scott Olson

A beszámoló szerint Bobby Kotick az elmúlt években rendre eltussolta a vállalat igazgatótanácsa elől a tudomására jutott zaklatási és diszkriminációs ügyeket, ráadásul egy esetben maga védett meg egy zaklatással vádolt személyt. A Call of Duty-gyár részeként működő Treyarch-ot felerészt vezetett Dan Bunting ellen 2017-ben tett panaszt egy női alkalmazott szexuális zaklatás miatt, ám az ügyet csak 2019-ben sikerült kivizsgálni, a végkövetkeztetésében Bunting menesztését javasolták az illetékesek.

Kotick erre személyesen közbelépett, így menesztés helyett fegyelmi eljárással megúszta a stúdióvezető. Cikkének írásakor a The Wall Street Journal meg kívánta szólaltatni Buntingot az ügy kapcsán, ám a férfi nem kívánt nyilatkozni, helyette távozott a fejlesztőcégtől.

A cikk alapján személyesen Kotick sem feddhetetlen, 2006-ban az asszisztensét ismeretlen oknál fogva megöléssel fenyegette egy hangpostás üzenetben. Ezt Kotick elismerte, állítólag nagyon megbánta, röviddel később bocsánatot kért a paprikás hangulatban hagyott üzenetért.

Ezután 2007-ben beperelte a magánrepülőgépén dolgozó utaskísérő, akit állítólag zaklatott a pilóta, majd a probléma Koticknak való felhozását követően az üzletember menesztette a stewardesst. Kotick 2008-ban 200 ezer dollár sérelemdíjjal elsimította az ügyet, ám a szóvivője tagadja, hogy Kotick rúgatta volna ki a nőt, vagy valaha tönkretétellel fenyegette volna meg, mint ahogy azt az utaskísérő és az ügyvédei állítják.

Az újabb esetekre rátérve az Activision Blizzardnál a nyáron kitört botrány kezdetén Frances Townsend egy széles körben kritizált levelet küldött a dolgozóknak, miszerint a hatósági vizsgálat hiteltelen képet sugall a cégről, a vádjai pedig teljesen alaptalanok. A WSJ szerint ezt levelet valójában nem a cégen belüli női hálózat koordinálásával megbízott Townsend, hanem maga Bobby Kotick írta, majd az e-mail által generált népharagra reagálva később bocsánatot kért a „Townsend-levélért" a dolgozóktól. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy a levél miatt megalázott és hitelét vesztett Townsendnek nem sok köze a kommunikációhoz.

Az Activision Blizzard a WSJ kérdésére beismerte, hogy valóban nem Townsendet kell elővenni a notórius e-mailért.

Ezzel még nincs vége, a Blizzard társelnöki pozíciójából csupán három hónap után máris távozott Jen Oneal sem pusztán azért mondott fel, mert egyéb ambíciói vannak. A jogi csapatnak írt felmondólevele szerint őt magát is érte szexuális zaklatás és diszkrimináció a cégnél, a Blizzard társelnöki pozíciójában jelenleg is kevesebbet keres ugyanazért a munkáért, mint a társaként funkcionáló Mike Ybarra, ami teljesen abszurd. Mindezek mellett az Activision felsővezetői rétegéből nem nézi ki, hogy képes volna tisztességesen kezelni a jelenlegi helyzetet, így felmond.

Az Activision kiadott egy tájékoztatást a felmondásakor, amely szerint Onealnek kétsége sincs afelől, hogy megnyugtató megoldások születnek a problémákra.

A cikk megjelenését követően az Activision igazgatótanácsa kiállt Kotick mellett, a közleményük szerint alkalmasnak találják a helyzet kezelésére, máris nagy lépéseket tett a gondok megoldása érdekében. Az Activision Blizzard mindeközben egy másik közleményben pontatlannak és félrevezetőnek titulálta a The Wall Street Journal cikkét, állítása szerint az téves képet fest a vállalatról és annak vezetőjéről. A kiadvány szóvivője erre elmondta, hogy a közlemény semmit sem változtatban a cikkben lévő tényeken.

A cikk hatására villámtüntetés alakult ki a Blizzard főhadiszállása előtt, olyan száz dolgozó követelte Bobby Kotick azonnali távozását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!