Már a társalapítója is kritizálja a YouTube-ot

jawed karim
Jawed Karim, a YouTube társalapítója 2008-ban
Vágólapra másolva!
A legelső videó feltöltője károsnak találja a nem tetszikek számának eltüntetését.
Vágólapra másolva!

Közel univerzálisnak tűnő elutasítást váltott ki a videókészítőkből és a nézőkből a YouTube néhány nappal ezelőtti bejelentése, miszerint hamarosan teljesen el fogja rejteni a nyilvánosság elől a videókra érkezett nem tetszik visszajelzések számát. A mozgóképekhez tartozó tetszik és nem tetszik gombok megmaradnak, azonban nyilvánosan csak a tetszikek száma lesz látható. Ennek állítólagos oka, hogy a YouTube így kívánja védeni a kisebb tartalomkészítőket a zaklatási hadjáratok ellen.

Most a YouTube társalapítója is megszólalt az ügyben, arról a Jawed Karimról van szó, aki 2005-ben feltöltötte a világ első videóját a szolgáltatásba, a csupán 18 másodperces Me at the zoo leírásában fejtette ki a véleményét az ügyről. Ugyanitt annak idején a kötelező Google+ kommentelés ellen is kikelt, a jelek szerint ez a hivatalos információközlési csatornája a YouTube neki nem tetsző ügyeiben.

„Miért hajtaná végre a YouTube ezt az univerzálisan elutasított változtatást? Jó oka van rá, de az nem egy túlságosan jó ok, ráadásul soha nem lesz hajlandó nyilvánosan bevallani. Helyette indokként olyan kutatásokra hivatkozik, amelyek minden youtuber józan paraszti eszének ellentmondanak.

A rossz tartalmak könnyű és gyors felismerése kulcsfontosságú funkció a közösségileg generált tartalmakból élő szolgáltatások számára. Miért? Mert nem minden felhasználók által generált tartalom jó. Ez lehetetlen, a tartalmak többsége konkrétan rossz, de ez rendben van. Soha nem is gondoltuk, hogy minden feltöltött tartalom jó lesz. Viszont azt tudtuk, hogy a tartalmak özönében gyöngyszemek bújnak meg, amelyek csak arra várnak, hogy joggal rivaldafénybe kerüljenek. Ehhez viszont a rossz tartalmakat minél gyorsabban félre kell tudnunk söpörni" – írta Karim.

Számára is gyanús, hogy a nem tetszikek számát nem a nyilvánosan hangoztatott okból rejti el a YouTube, sejtése szerint a változtatás a cég önös érdekeit szolgálja, feltehetően a rossz tartalmak felismerésének nehezítésével próbálja növelni a nézők képernyőidejét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!