Az USB Implementers Forum szerint máris elavultak az elképzelések.

Szeptemberben végre elérhetővé vált nyilvános véleményezésre az Európai Unió egységes kütyütöltési szabályozásának piszkozata. Ez környezetvédelmi, fenntarthatósági, továbbá gazdasági okokból előírná az USB-C port használatát az okostelefonok, a táblagépek, a kamerák, a fejhallgatók, a hordozható hangszórók, továbbá a hordozható játékkonzolok töltésére.

USB Type-CForrás: Tomekwalecki / Pixabay

A szabályozás messze legnagyobb ellenzője az Apple, hiszen anyagi okokból egyáltalán nem érdekelt az USB-C bevezetésében, helyette maradna az egyedi Lightning-csatlakozójának használatánál. A többi piaci szereplő számára nem fontos a kérdés, az elmúlt években hatósági noszogatás nélkül, maguktól elkezdték használni az USB Type-C csatlakozót az eszközeiken.

Most váratlan helyről kapott kritikát az EU terve, a csatlakozószabvány fejlesztésével foglalkozó USB Implementers Forum ügyvezető igazgatója szerint két probléma is akad vele.

Jeffrey L. Ravencraft felhozta, hogy a nyilvános vitára bocsátott szabályozásban nem a teljes szabványnak való megfelelésre köteleznék a gyártókat, hanem csak a töltéssel kapcsolatos részeit kellene betartaniuk, ami kompatibilitási problémákat eredményezhet. A kettes számú kritika, hogy a nevesített részszabványok máris elavultak, még a 15W teljesítményű töltés korából valók, frissíteni kellene azokat az idén tavasszal véglegesedett, akár 240 wattos töltést is lehetővé tevő kiadásra.

A jogalkotók részéről hírünk írásáig nem érkeztek reakciók az USB-IF vezérének felvetéseire.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!