Egyelőre nem mindenki törődött bele a magas rendszerigényébe.

A Windows 11 minimum követelményei a mai napig számítógépezők óriási táborát bosszantják, hiszen a rendszernek alapvetően nincs szüksége erősebb számítógépre az elődjénél, hivatalosan mégsem telepíthető pár évnél régebbi processzorral szerelt konfigurációkra, plusz a TPM 2.0 biztonsági lapka megkövetelése is jelentős meghökkenést váltott ki.

A Microsoft magyarázata szerint a rendszerkövetelmény elsődleges oka, hogy a Windows 11-gyel újra kívánja definiálni a számítógépek alapvető biztonsági szintjét, ám ehhez bizonyos hardveres képességek és szolgáltatások meglétére van szüksége az operációs rendszernek. A legtöbb processzortól nem a sebessége, hanem a hiányzó funkciói miatt búcsúzott el a Windows 11.

Természetesen nem mindenki számára egyszerű elfogadni a Microsoft magyarázatát, plusz kisebb versengés alakult ki, hogy ki tudja minél ősibb hardvereken működésre bírni az operációs rendszert.

Nemrég Carlos S. M. keltett némi szenzációt a Twitteren, némi trükközéssel sikerült feltelepítenie egy Pentium 4 661 processzoros gépre a Windows 11-et, ez látható működés közben a fenti videón. Az egyetlen fizikai magot, de a Hyper-Threading jóvoltából két futtatói szálat kínáló központi egységet 2006 elején dobta piacra az Intel, mellé ASUS P5Q alaplap, 4 GB DDR2 memória, 120 GB-os SSD, továbbá GeForce GT 710 videókártya került.

Ezen a konfiguráción persze hagy némi kívánnivalót maga után a Windows 11 teljesítménye, de alapvetően fut rajta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!