Íme az elektronikai skalpolók új kedvence

GeIL Polaris RGB DDR5 RAM
GeIL Polaris RGB DDR5 RAM
Vágólapra másolva!
Durva felárral próbálják elsózni a DDR5 memóriacsomagokat a trükközők.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egy hónapja megkezdődött a DDR5 memóriamodulok forgalmazása, az egyelőre csak Intel Z690-es alaplapokban és 12. generációs Intel Core processzorokkal használható RAM-ról pedig mindig is tudni lehetett, hogy jelentős felára lesz a DDR4-hez képest. Erre rátett egy lapáttal az általános félvezetőhiány, plusz mostanra nagy hiány lett a modulokon használt energiamenedzselő chipekből is.

GeIL Polaris RGB DDR5 RAM Forrás: GeIL

A tapasztaltak ebből már tudják, hogy a DDR5 ideális az internetes skalpolók számára: nehezen elérhető cikk, amelyre ráadásul az átlagnál fizetőképesebb közönség éhezik. Ennek megfelelően mostanra felkerült a pont az i-re, a skalpolók próbálják elhappolni a kicsiny készleteket a valódi vevők elől, hogy aztán durván túlárazva értékesítsék azokat az online piactereken.

Az eBay mostanra tele van a skalpolók hirdetéseivel, nagyjából egy héttel ezelőttig a piactéren még olyan 350-700 dollár környékén sikerült ténylegesen értékesíteni a memóriacsomagokat, ám mostanra már a 700-1000 dollár sávban mozognak a megvalósult üzletek. November 21-én rendkívüli csúcsot elérve 2500 dollárért sikerült DDR5 memóriacsomagot elsózni, ám ez alkalomszerű kiugrásnak tűnik.

Kontextusként kapacitástól függően (16/32/64 GB) olyan 120-550 dollár a DDR5 memóriakitek ajánlott fogyasztói ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!