Vagy hozzák az elvárhatót, vagy arányosan csökkenteniük kell az ügyfelek havidíját.

A netszolgáltatók világszerte az elméleti letöltési és feltöltési sebességeik alapján reklámozzák a netcsomagjaikat, ebbe a képletbe maximum további adatforgalmi limitek szoktak még beleszólni. Az elmélet és a gyakorlat persze nem mindig fedik egymást, egyes helyeken a szolgáltatók csúnyán elmaradnak az ígért sebességektől, képtelenek azokat ténylegesen nyújtani.

A kép csak illusztrációForrás: Tim Gouw / Pexels

A helyzet egyrészt unfair az érintett ügyfelekkel szemben, hiszen ugyanannyi pénzért másoknál rosszabb szolgáltatást kapnak, másrészt pedig hűségidő vállalása és a minimum garantált sebességek teljesülése esetén még felmondani sem tudják anélkül a szerződést, hogy kötbér formájában ne kellene egyben kifizetniük a hátralévő hónapokat.

A németországi távközlési törvény 2021 decemberében életbe lépő módosítása véget vet az ügyfelek megtévesztésének és megkárosításának: a szolgáltatók kötelesek lesznek arányos összeget elengedni a netszolgáltatás havidíjából, amennyiben nem sikerül ténylegesen hozniuk a reklámozott letöltési és feltöltési sebességek 90 százalékát.

A bizonyításhoz az előfizetőknek az állam sebességmérő szolgáltatását kell igénybe venniük, két egymás követő napon, napi húsz alkalommal kell mérniük a netkapcsolatuk sebességét.

A német fogyasztóvédelem szerint a reklámozotthoz képest jóval lassabb netkapcsolat problémája az előfizetők felét érinti az országban. Az új szabály egyrészt jóvátételt hoz számukra, másrészt pedig az ajánlataik felelősségteljesebb meghatározására és reklámozására készteti a szolgáltatókat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!