Befejeződhet az anonim trollkodás Ausztráliában

diplomacy Horizontal
Scott Morrison
Vágólapra másolva!
Törvénnyel kényszeríthetik a felhasználók leleplezésére a techcégeket.
Vágólapra másolva!

Rágalmazással kapcsolatos törvénymódosítások benyújtását jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, a megszavazásuk esetén többek közt a techcégeknek le kellene leplezniük a szolgáltatásaik anonim felhasználóit a perek indíthatósága érdekében. Amennyiben erre nem képesek vagy hajlandóak, akkor ők válnának az alperesekké, nekik kellene állniuk az esetleges kártérítést.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke Forrás: AFP/Kiyoshi Ota

A tervek szerint az internetes rágalmazás vélt megvalósulása esetén a felhasználók egy online platformon jelezhetnék a problémát, amely első körben békéltető testületként megpróbálná a problémás bejegyzések vagy kommentek eltávolítására kérni a szerzőiket, ennek sikertelensége esetén léphetne peres útra az ügy.

„Az online világnak nem szabad egy vadnyugattá válnia, ahol botok, bigottak és trollok anonim módon árthatnak az embereknek. Ez nem így működik a való világunkban, és semmi oka sincs annak, hogy a digitális térben ez történjen" – magyarázta Morrison az elképzelést.

Ausztrália törvényei természetesen csak belföldön alkalmazhatóak, így a külföldi rágalmazók ellen vélhetően nem tudnának az új rendszeren keresztül fellépni az ausztrál internetezők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!