Túlterhelik a kazah áramhálózatot a kriptobányászok

Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Litecoin, LTC, altcoin, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Már országszerte áramszüneteket okoznak a nagyüzemi előállítók.
Vágólapra másolva!

A gigantikus energiaigénye miatt idén a kínai kormány lecsapott a kriptovaluták bányászatára, ennek megfelelően a nagyüzemben BitCoinhoz vagy Ethereumhoz hasonló termékeket előállítók kénytelenek voltak máshova áttenni a telephelyeiket. Az olcsó áram miatt Kazahsztán bizonyult az egyik legvonzóbb választásnak, azonban a Financial Times cikke szerint az ország nem volt felkészülve az érkezésükre.

A kép csak illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kazahsztán áramfogyasztása éves szinten tipikusan 1-2 százalékkal emelkedik, ám a kriptobányászok miatt idén 8% emelkedésről számolt be a hálózatot üzemeltető állami cég, a hírek szerint közvetlen és közvetett módon 88 ezer bányászatot végző számítógép felel azért a helyzetért. A bányászok áramigénye miatt a múlt hónapban három kulcsfontosságú szénerőmű is a vészleállás szélére került, mostanra pedig gyakorivá váltak az áramszünetek, különösen Kazahsztán gyengébb infrastruktúrájú, déli részében.

Ráadásul pont a tél kezdetén ütött be a krach, így november közepére a kazah illetékesek kénytelenek voltak nyélbe ütni egy üzletet, az Inter RAO vállalaton keresztül orosz áramot importálnak majd, nehogy a következő hónapokban súlyos áramkimaradásokkal nézzen szembe az ország.

Januártól a Kazahsztánban legálisan működő kriptobányászoknak olyan 0,75 forintnyi felárat kell majd fizetniük kilowattóránként, hogy fenntarthatóbbá váljon a helyzet.

A rendszeres energiaellátási problémák miatt a bányászok egy része már meg is kezdte a búcsúzást az ország déli részétől, a Xive nevű bányászcég alapítója például a napokban tweetelte, hogy az utolsó gépek is felkerültek a teherautóra, az áramgondok miatt nincs értelme erőltetni a helyi bányászatot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a bányászok következőre az Egyesült Államokat kívánják célba venni, azon belül is Texas tűnik az egyik legjobb választásnak az alacsony áramárak és a laza szabályozási környezet miatt. Ez felettébb aggasztó, miután idén télen szokatlanul erős fagyok is képesek voltak két vállra fektetni az állam áramhálózatát, ezzel többek közt a helyi chipgyártást is megbénítva.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!