Mindig bekapcsolt kamerát hozhat az androidos telefonok új csúcsprocesszora

snapdragon 8
Vágólapra másolva!
A Qualcomm leleplezte a legújabb generációs központi processzorát, ami a következő időszak csúcskategóriás androidos telefonjaiba kerül majd bele. Brutális sebességre, még jobb fogyasztásra és korábban nem látott kamerás képességekre számíthatunk a következő hónapokban, csak a készülékgyártók is tudják tartani a lépést.
Vágólapra másolva!

Nagy lépés ez a cég életében, és nem csak azért, mert bemutatott információk alapján ismét nagyot alkottak, hanem mert változik az eddig használt nevezéktan is, így a korábbi, nehezen következő számsor helyett most már egyszerűbben megjegyezhető lesz a chip neve: az előző verzió még a Snapdragon 888 néven futott, az új azonban már egyszerűen csak Snapdragon 8 Gen 1.

A legfontosabb újdonságok között van a még jobb teljesítmény, kevesebb fogyasztás, brutális kamerás képességek, a felturbózott mesterséges intelligencia és a még jobb 5G-támogatás.

A nyers specifikációk talán a legkevésbé érdekesek, így elsőként ezeken lendüljünk túl. A Snapdragon 8 már a legújabb, ARMv9-es utasításarchitektúrát használja, és összesen 8 processzormagot vonultat fel: a brutális erőt az egy darab 3GHz-es Cortex X2 képviselő, ami alá betagozódik három darab, alapvetően szintén teljesítményre kihegyezett 2,5GHz-es Cortex-A710, végül pedig van még négy darab 1,8GHZ-es, kifejezetten energiatakarékosságra használt Cortex-A510 mag is.

Forrás: Qualcomm

Az Adreno grafikus gyorsítóról nem árult el részleteket a Qualcomm, csak annyit mondott, hogy 30%-kal gyorsabb és 25%-kal kevesebbet fogyaszt az elődnél, míg maga a processzor összességében körülbelül 20%-kal gyorsabb és 30%-kal fogyaszt kevesebbet, amiben benne van az is, hogy a Samsung legújabb, 4 nanométeres eljárásával készül.

Természetesen támogatott a Wi-Fi 6 és a Wi-Fi 6E, valamint a Bluetooth LE Audio (korábban ilyet nem tudott a Qualcomm), és nem maradt ki a veszteségmentes AptX sem a legjobb minőségű zenelejátszáshoz.

A gyártó ezúttal már nem külön 5G-s modemet használ, hanem egybeépíti azt a központi processzorral. Továbbra is a szokásos sub-6GHz és mmWave tartományokban működik, azonban támogatja a legújabb 3GPP specifikációkat és akár 10 gigabit/szekundomos adatátviteli sebességre is képes. Mindez emberi nyelve lefordítva azt jelenti, hogy brutális sebességgel tud letölteni a telefon, csak éppen a valóságban ez még valószínűleg hosszú évekig nem lesz kihasználható.

Elképesztő kamerás képességek

Ami a brutális nyers teljesítményen túl valószínűleg a legtöbbeket érdekel, hogy milyen előrelépést hozhat a kamerák területén az új rendszerchip. Nos, várhatóan elég nagyot, de a lentebb felsorolt újdonságok kihasználásához persze szükséges az is, hogy a telefongyártók megfelelő kamerákat építsenek a telefonokba.

Akárhogy is, hogy a Snapdragon 8 képfeldolgozó egységei a korábbi 14 bites színmélység helyett most már 18 bitet tudnak csatornánként, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előző generációshoz képest kereken 4096-szor több adatot tud feldolgozni a processzor a kamerák irányából, és minden korábbinál nagyobb dinamikatartományra képes.

Ez leginkább a nagyon világos és a nagyon sötét képek esetében jelenthet hatalmas előnyt.

A Qualcomm hangsúlyozza is, hogy az új képfeldolgozóknak (ISP) köszönhetően a korábbi hat helyett immár 30 kép információját gyújra össze a telefon egyetlen fotó elkattintásakor, ami minden korábbinál jobb minőséget eredményezhet rosszabb fényviszonyok mellett, ahol minden extra részletre és képi információra szükség van.

Az új képfeldolgozóknak köszönhetően egy másodperc alatt 240 darab 12 megapixeles fotót lehet lőni, vagy lehet videózni 8K-s felbontásban HDR10+-szal, miközben még 64 megapixeles fotókat is képes csinálni a telefon párhuzamosan.

Forrás: Qualcomm

Minderre az alaposan felturbózott mesterséges intelligenciás képességekkel segít rá a Snadpragon 8, így sokkal jobban tudja automatikusan belőni az expozíciót, a fókuszt, a fehéregyensúlyt, de javul az arcfelismerés és a bokeh-effektus is - utóbbit már szépen tudja majd 4K-s videózás közben is állítgatni, csak úgy mint az iPhone 13. Az igazán igényeseknek pedig rendelkezésre áll majd egy 18 bites RAW formátum is a kamerázáshoz.

Mindeddig három képfeldolgozó összeadott képességeiről beszéltünk, azonban a Snapdragon 8 kapott egy negyedik ISP-t is, amit kifejezetten a "mindig bekapcsolt kamera" funkcióhoz szánnak.

Ez pont azt jelenti, amit a neve sugall: a Qualcomm azt szeretné, ha a kamera mindig látna, és erre a telefongyártók különböző funkciókat építenének: például a készülék automatikusan kikapcsolhatja a képernyőt, ha letettük az asztalra, de ugyanezt eljátszhatja akkor is, ha a szelfikamerával azt érzékeli,h hogy valaki a hátunk mögül próbál leskelődni a kijelzőnkre.

Nyilván a dolog sok kérdést felvet, leginkább azt, hogy ki szeretné, ha a telefonja kamerái állandóan figyelnék, de a Qualcomm szerint ez pont, hogy hozzátesz a biztonsághoz, és az always-ON kamerák adatai sosem hagyják el a telefont, egészen pontosan annak is a legbelsőbb, titkosított részét. Meg persze arra is lesz lehetőség, hogy ezt a funkciót kikapcsolják a felhasználók.

Gyakorlatilag mindenki bejelentkezett rá

A Snapdragon 8 Gen 1 már elérhető a gyártópartnerek számára, és ugyan pontos információk még nem állnak rendelkezésre, de valószínűleg a Xiaomi 12 lehet az első, már ezzel szerelt készülék, aminek a bemutatójára valószínűleg december elején kerül sor.

Az mindenesetre biztos, hogy a következő hónapokban a legtöbb androidos gyártó csúcskészülékében ez a processzor kap majd helyet, ugyanis többek között már a Sharp, a Sony, a Motorola, a Realme, az Oppo, a Vivo, a ZTE és a Honor is közölte, leszerződtek a Qualcommal az újdonságra.