Illegálissá tennék a netes skalpolás profi formáját

laptop éjszaka fiatal nő
Vágólapra másolva!
Senki sem vásárolhatna automatizált módszerrel a webshopoktól az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt bő egy évben fogyasztók óriási tábora ismerkedett meg az internetes skalpolás néven emlegetett jelenséggel, ennek során ügyeskedők gyakran automatizált módszerekkel hiánycikkeket vásárolnak fel a webshopokban, hogy aztán apróhirdetéses portálokon nagy felárral értékesítsék azokat. A skalpolás főként az új generációs játékkonzolokhoz vagy videókártyákhoz hasonló elektronikai cikkek miatt került be a köztudatba, de az ügyeskedők a racionalitás határain belül bármilyen jellegű termékre hajlandóak lecsapni; senki és semmi sincs tőlük biztonságban.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A probléma miatt most egyesült államokbeli kongresszusi képviselők egy csoportja zsinórban a harmadik évben újból benyújtotta a „Stopping Grinch Bots Act" névre keresztelt törvényjavaslatot, ez eddig nem váltott ki komoly érdeklődést a képviselőtársaikból. A nagy fogyasztóvédelmi szervezetek által is támogatott jogszabállyal illegálissá tennék a webshopokban való automatizált vásárlást, továbbá az áruházak botok ellen kitalált védelmi rendszereinek kijátszását.

A törvény szerint a gyanítottan botozó felhasználói fiókokat a webshopoknak kellene jelenteniük, de nem világos, hogy miféle büntetésre számíthatnának a skalpoláson kapott tulajdonosaik, már ha sikerül fényt deríteni a kilétükre. A törvény a kicsiben való skalpolást nem büntetné, manuális vásárolgatás esetén az legális maradna, ám ez nem tűnik problémának, hiszen a felvásárolt hiánycikkek javát csak az automatizált rendszereik működési sebességéből fakadó előny miatt tudják elkapkodni a trükközők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!