Nevetve elnáspángolja a rivális AMD Ryzen 3 processzorokat.

A múlt hónap elején az Intel a prémium Core i5 / i7 / i9 modellekkel indította útjára az Alder Lake processzorcsaládját, azonban az új központi egység iránt érdeklődők igen nagy tábora ennél alacsonyabb árkategóriában vásárol, főként a Core i3 modellek iránt érdeklődik. Most kínai Xfastest jóvoltából kiváló hírek érkeztek a legolcsóbb Core i3-12100 kapcsán, igazi bajnoknak tűnik.

Intel Core i3-12100Forrás: xFastest

A négy erős Golden Cove processzormaggal és Hyper-Threadinggel ellátott modell a portál mérései alapján nem csak a közvetlenül rivális AMD Ryzen 3 3100 modellt, de az ennél picit erősebb Ryzen 3 3300X-et is alaposan helybenhagyja, a tesztelés ASRock Z690 Steel Legend alaplapban és 16 GB DDR4-3600 memóriával történt.

Az erősebbik Ryzenhez képest a Cinebench R23-ban az Intel még bejelentetlen újdonsága 27%-kal volt gyorsabb az egyszálas futtatói teljesítményben, míg a többszálas mérésen 26% pluszt tudott felmutatni. A további mérésekben is folyamatos és jelentős volt a Core i3 előnye, a PCMark tesztcsomagban átlagosan 15%-kal bizonyult gyorsabbnak, míg a PugetBench for Adobe Premiere Próban közel kétszeres videóexportálási teljesítményt tudott felmutatni.

A CS:GO-ban 8,5%-kal jobb képkockasebességet nyújtott, a Cyberpunk 2077 futtatása pedig meg sem kottyant neki.

A küzdelem AMD számára kínos eredményéhez érdemes hozzátenni, hogy a Ryzen 3 3100 és a Ryzen 3 3300X még az előző generációs Zen 2 architektúrát használják, nem az éppen aktuális Zen 3-at. A fogyasztók számára jó hír a Core i3-12100 kiváló szereplése, hiszen így egyrészt az AMD kénytelen lesz csökkenteni a jelenlegi Ryzen 3-asok árait, másrészt pedig az utódaikkal választ kell adnia az Intel termékére.

Az Intel olcsóbb Alder Lake processzorai a megfizethetőbb alaplapi lapkakészletekkel együtt a jövő év elején mutatkozhatnak be.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!