Érdemes minél előbb frissíteni a népszerű modellek szoftvereit.

Súlyos leleplezéssel álltak elő az IoT Inspector kutatói a német CHIP számítástechnikai magazin megbízásából, sebezhetőségek után kutatva alaposan átnézték kilenc rendkívül népszerű Wi-Fi router rendszerszoftvereit, a tesztek elvégzésekor a legfrissebb verzióikat vizsgálták. A termékeket az Asus, az AVM, a D-Link, a Netgear, az Edimax, a TP-Link, a Synology, továbbá a Linksys készítették.

TP-Link Archer AX6000Forrás: TP-Link

Az előre sejtettnek megfelelően botrányos lett a végeredmény, a kilenc routerben összesen 226 sebezhetőséget sikerült összeszámolniuk, modelltől függően 18-32 darabra akadtak rá a kutatók. Persze jelentős szórás volt abban, hogy a különféle hibák mekkora tényleges kockázatot jelentenek, az AVM két vizsgált routerében találták a legkevesebb (2-3) magas kockázatot jelentő sérülékenységet, a többi gyártó termékeinél 6-11 között mozgott az érték.

Mindegyik népszerű routerben találtak sebezhetőségeket a kutatókForrás: IT Inspector / Bleeping Computer

A biztonsági kutatók megkeresésére nem reagált AVM-en kívül mostanra mindegyik vállalat adott ki frissítéseket a termékeihez, amelyekben a problémák legalább egy részét megoldották. A táblázatban látható routerekkel rendelkezőknek érdemes minél előbb telepíteniük a legújabb rendszerszoftvert, ennek módjáról az eszközök hivatalos támogatási weboldalain találnak bővebb információkat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!