Az USA is ellenzi az NVIDIA-ARM gigaüzletet

nvidia ces 2015
Vágólapra másolva!
Nem áll jól minden idők legnagyobb félvezetőipari felvásárlásának szénája.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptember közepén az NVIDIA bejelentette minden idők legnagyobb értékű félvezetőipari akvizícióját, 40 milliárd dollárért fel kívánja vásárolni a brit ARM Holdings céget. A japán Softbank tulajdonában lévő vállalat például processzorok és grafikus vezérlők alaptechnológiáinak tervezésében utazik, a Qualcommhoz, a MediaTekhez, vagy éppen a Samsunghoz hasonló cégek az architektúráit licencelve készítik el a fogyasztói és ipari kütyükbe szánt rendszerlapkáikat.

Jensen Huang, az NVIDIA társalapítója és vezérigazgatója Forrás: NVIDIA

Piaci helyzetét tekintve az ARM Holdings teljesen semleges, önmaga nem készít rendszerlapkákat, az architektúráit pedig bármely érdeklődő fél meglicencelheti, amint rendelkezésre állnak. Az NVIDIA szerint a felvásárlást követően semmi sem változna ezen a téren, azonban ezt világszerte nem hajlandóak elhinni a versenyhatóságok képviselői: gyanújuk szerint az új tulajdonos visszaélne a helyzetével, hogy versenyelőnyt biztosítson magának.

A briteknél nemzetbiztonsági megfontolásokat hangoztatva indult vizsgálat az akvizíció miatt, az EU illetékesei várhatóan rövid időn belül formálisan is kifejezik majd az aggályaikat, most pedig az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) pert indított a felvásárlás megakadályozása érdekében. Mindezek után a kínai versenyfelügyelet még nem is nyilatkozott az ügyben, de a nemzetközi kollégáik kifogásai mellett feltehetően az ARM amerikai kézbe kerülésének az ötletétől sincsenek elragadtatva.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy csodára van szükség az üzlet nyélbe ütéséhez, a versenyhatóságok egyhangú jóváhagyása nélkül nem történhet meg az akvizíció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!