Az Apple AirTag követőcímkék óta új fokozatba kapcsoltak a tolvajok: most épp drága autók követésére és ellopására használják fel az AirTaget.

Az Apple ötlete az volt, hogy az iPhone-felhasználók az AirTag követőcímkéket használva majd könnyen megtalálják az elvesztett, elfelejtett kulcscsomókat, távirányítókat, mindennapos tárgyakat. Sajnos azonban az emberek része ezt a technológiát sem úgy használja, ahogyan kellene. A tolvajok az AirTag megjelenése óta magasabb fokozatba kapcsoltak. A jelentések szerint Kanadában például drága autók követéséhez és ellopásához használják az AirTageket.

Apple AirTagForrás: tom's guide

Ontario térségében különösen elterjedt az a módszer, amely szerint a bűnözők nyilvános helyeken néznek ki maguknak autókat, általában drágábbakat. Ha valamit megéri ellopni, az AirTaget elrejtik a járművön, például a vonóhorog csatlakozójába. Ezután kivárják, hol parkol éjszaka a jármű, majd a kulcsot kiváltó technikai eszközöket alkalmazva ellopják azt.

Az Apple elvileg értesíti az iPhone-felhasználókat az ismeretlen AirTag címkék közelségéről, de egyrészt nem mindenki iPhone-t használ, másrészt sok áldozat vagy nem kapja meg az értesítéseket vagy figyelmen kívül hagyja azokat. Szakértők tippjei szerint elképesztően sok bűncselekményhez használják már az Apple AirTageket.