Folytatódik a videójátékok drágulása

forspoken videojáték
Forspoken
Vágólapra másolva!
A Sony után újabb kiadó vezeti be a 80 eurós alapárat az újdonságainál.
Vágólapra másolva!

Alsó hangon másfél évtizede szenved az árazás kérdésével a játékipar, hiszen a big budget termékek elkészítésének költsége folyamatosan és drámaian emelkedik, mindeközben viszont gazdasági és pszichológiai okokból problémát jelent az áruk arányos megemelése. Ennek tetejébe a puszta infláció is jelentős, így folyamatosan csökken a játékok fixen tartott árának reálértéke: öt évvel ezelőtt a vevőknek ténylegesen sokkal több pénzükbe került a 60 eurós játék, mint manapság.

Forspoken Forrás: Luminous Productions / Square Enix

Részben ennek a lehetetlen helyzetnek köszönhetően jelentek meg a teljes áron kínált játékokban a mikrotranzakciók, a kiadók és a fejlesztők kerülőúton próbálják növelni a bevételeiket. Viszont ez a megoldás aknamező, a botrányt kavaró mikrotranzakciókba egy szempillantás alatt gigászi költségvetésű termékek bukhatnak bele. Végül nem tesz jót az elképzelés megítélésének, hogy egyes kiadóktól nem áll távol a játékosok lehető legnagyobb mértékű megkopasztásának ötlete sem.

Az új generációs konzolok megjelenésével párhuzamosan lassan megkezdődött a régóta ért áremelés, az úttörő szerepét a Sony vállalta magára, 60 euró helyett 80 euró lett a PlayStation 5-re készült játékainak megszokott alapára.

A kiadók java egyelőre nem merte ilyen agresszíven követni a példáját, valószínűleg várnak egy darabig, hogy a közönség megeméssze az új alapárat. Viszont a Square Enix most csatlakozni látszik a klubhoz, a napokban a Final Fantasy VII remake számítógépes változata, továbbá az új Forspoken című játékának összes kiadása 79,99 eurós alapáron vált előrendelhetővé a digitális boltokban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!