Az okos otthonok már jó ideje beszivárogtak a köztudatba, de igazából egyelőre leginkább csak elszigetelt rendszerekként működnek. Itt egy okosizzó, amit telefonnal lehet kapcsolgatni, ott egy okos termosztát, amott pedig egy okostévé, ami képes kapcsolgatni a már említett okosizzót. De igazából teljes rendszerbe kötve, igazi okosotthonként funkcionálva ritkán látjuk ezeket.

Ez valószínűleg a számos gyártó rengeteg különböző intelligens eszköze és az azokat vezérlő appok, digitális asszisztensek áttekinthetetlenül magas száma miatt is lehet. Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri. Ezek a legismertebb digitális asszisztensek, amelyek a legtöbb okosotthon-kompatibilis eszközt kezelik, de sajnos nem mind képesek kommunikálni az összessel.

Több egyedi komponens, ha kompatibilis, akkor akár egy nagyobb okos otthon rendszerbe is integrálható.Forrás: Origo

Az Apple oldalára állt gyártók például az Apple Home Kitet használják és sokszor nincs átjárásuk a Google Home rendszerébe, amit a Google Segédje irányít, így nagyon oda kell figyelnünk, hogy a telefonunkhoz és az otthoni rendszerünkhöz passzoló okos otthon kiépítésébe kezdjünk bele.

Ezt a legegyszerűbb talán úgy megoldani, hogy igyekszünk egy gyártó termékeit összeválogatni.

Az ár az egyik legfontosabb szempont

Ha pedig egy gyártó mellett szeretnénk kikötni, akkor a Magyarországon még mindig elég fontos tényezőként jelentkező árat vesszük figyelembe, ha nem is elsőként, de mindenképpen fontos érvként a sorban.

Az okosdugalj telefonról, vagy a különböző okosasszisztensek segítségével hanggal is vezérelhető.Forrás: Origo

Ilyenkor általában valamely távol-keleti gyártó kínálatában kötünk ki, így mi is ezt választottuk és bekértünk tesztre egy hátizsáknyi terméket az egyik legismertebb kínai gyártó, a TP-Link raktárából. Kaptunk is okosizzót, okos konnektort, okos ledszalagot, okos beltéri és kültéri kamerákat. Ezen eszközök a gyártó saját okosotthon rendszerét, a Tapot használják a kommunikációra, a Tapo viszont már képes kiadni az általa kezelt eszközökhöz való hozzáférést a nagy gyártók (Google, Amazon) okosotthon rendszerei számára.

Alkatrészek, összeállítás

Az alkatrészek többségének beüzemelése elég egyszerű, hiszen az izzókat csak be kell csavarni egy lámpa foglalatába, a konnektorokat, bele kell dugni egy működő konnektorba és a többi készüléket is egyszerűen csak csatlakoztatni kell valamilyen áramforráshoz.

Ezek után le kell töltenünk okostelefonunkra a TP-link saját, Tapo nevű alkalmazását és az már pillanatok alatt felismeri az összes készüléket. Ekkor csak a beállítás marad hátra. Létre kell hoznunk egy saját virtuális lakást a valódi otthonunk mintájára és a megfelelő helységekben el tudjuk helyezni a különböző felismert okos készülékeket. Ha nem csak otthonunkat, de irodánkat is szeretnénk „felokosítani”, azt is megtehetjük, de kezelhetjük a rendszerből akár a nyaralóba telepített eszközöket is, szépen külön kezelve az otthoni rendszertől.

Használat, automatizálás

Egy okosotthon létjogosultsága többféleképpen is igazolható. Először is a takarékossággal, hiszen, ha mondjuk egy mozgásérzékelővel vezéreljük az otthon fényforrásokat, akkor biztosan csak ott lesz világítás, ahol éppen tartózkodunk, illetve a telefonunk segítségével bármikor, bárhol lekapcsolhatjuk a lámpát, ahol nincs szükség a világításra. Ez pedig a takarékosság mellett meglehetősen kényelmes dolog is. Végezetül fontos szempont még a biztonság is, hiszen az egy nagyon megnyugtató dolog, hogy a világ bármely pontjáról ellenőrizni tudjuk, hogy lekapcsoltuk-e otthon a villanyt, vagy épp az okosdugaljba csatlakoztatott vasalót.

Még biztonságosabb

És ha már a biztonság került szóba: A Tapo rendszerhez csatlakoztatott okoskamerák képesek érzékelni a mozgást és arra is képesek, hogy ha mozgást érzékeljenek, automatikusan elindítsák a videorögzítést és ezzel egyidőben riasztást küldjenek a telefonunkra is.

A C-20-as kamera távolról vezérelhető és képes riasztani, ha mozgást érzékel.Forrás: Origo

Így azonnal értesülünk minden behatolásról, mozgásról, ami otthon történik és ha illetéktelennek találjuk azt, már hívhatjuk is a rendőséget. Ha pedig a kutyusunkat kapjuk rajta, amint épp a kispárnánkat szaggatja szét, a kamera hangszóróján keresztül rá is parancolhatunk, hogy azonnal hagyja abba – ehhez egyébként sok sikert kívánunk.

Van értelme?

Az okosotthonnak tehát tényleg van értelme. Takarékosabb, kényelmesebb, biztonságosabb lehet egy ilyen rendszerrel egy háztartásban élni. És a leglényegesseb kérdésről, az árról se feledkezzünk meg: Az nem olyan borsos. Az okosotthon központi elem a saját routerünk és okostelefonunk, amik ugye eleve megvannak, tehát ezt nem kell megvennünk. Az általunk kipróbált okosdugalj darabja 6590-, az okosizzó kettesével 7190-, az okos kamera pedig 11 890 forintba kerül. Elmondható tehát, hogy egy alapkiépítésű okosotthon 20 000 forint körül már elindítható és akkor ebben már okoskamera is van. Mivel pedig a rendszer modulárisan szinte a végtelenségig bővíthető, bármikor új okosizzókkalókkal, dugaljokkal, kamerákkal szerelhetjük fel, amit úgy érezzük, hogy szükségünk van rá. És az biztos, hogy ha egyszer ezt a dolgot elkezdtük, egyhamar nem fogunk leállni, csak ha már minden otthoni lámpában okosizzó és minden konnektorban okosdugalj van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!