Íme 5 remek játék, ha játékkonzol volt a karácsonyfa alatt

Vágólapra másolva!
Megjött az új konzol a karácsonyfa alá, talán az összes halászlé és bejgli betermelése és a családlátogatások után még egy kis játékra is lesz idő. És persze ott van a minden platformon elérhető Call of Duty, Assassin's Creed és társai, de ha igazán kíváncsiak vagyunk rá, mit tudnak az új gépek, először érdemes lehet az exkluzív címek felé kacsintgatni!
Vágólapra másolva!

PlayStation 5

Kezdjük a Sony konzoljával a sort, ami az előd PS4-hez hasonlóan letarolta a világot, és azok a szerencsések, akik tudtak is belőle venni, már most válogatnak jó pár szuperül sikerült exkluzív cím közül. Mert egyébként az alábbi kétszer ötös listába olyan címeket válogattunk, amik csak a Sony és csak a Microsoft platformjain érhetőek el, legalábbis akkor, ha konzolon szeretnénk játszani, mert ugye a Microsoft egy ideje már mindent kiad PC-re is.

Deathloop

Habár a Bethesda kiadó most már a Microsoft tulajdonában van, a Deathloopra még időleges exkluzivitást vásárolt a Sony, így a játék egy darabig még csak PS5-ön érhető el. A Dishonored és a Prey fejlesztőitől érkező lövöldözős anyagban a főhősünk egy időhurokba kerül, és ki kell iktatnia nyolc célpontot időre, különben az idő újraindul, és minden hiábavaló volt. A Deathloopnak nemcsak a sztorija érdekes, de a játékmenete is nagyon érdekes és változatos, a fegyverek mellett mindenféle képességgel és használható kütyüvel. Kétségtelenül az év egyik nagy meglepetése.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition

Maga a Pókember-játék eredetileg még PS4-re jelent meg, azonban a történetet folytató Miles Morales már ezzel párhuzamosan PS5-re is megérkezett, az Ultimate Edition pedig tartalmazza az alapjátékot is, amit egyébként szintén felújítottak az új konzolra. Így egyrészt a játék rengeteg tartalmat kínál, biztos nagyon hosszú ideig leköt majd mindenkit, ahogy a teljesen nyitott és részletesen megvalósított városban közlekedik Pókemberrel és elnáspángolja a rosszfiúkat. Másrészt pedig a grafikára sem lehet panasz, hiszen PS5-ön már támogatja a sugárkövetéses effektusokat, új szintre emelve ezzel a látványt.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Viszont ha igazi grafikai nagyágyúra vágyunk, akkor az új Ratchet & Clank a megfelelő választás. Ezt a játékot már alapjaiban a PS5-höz építették fel, így elképesztő látványt nyújt, simán összekeverhető egy egészestés Pixar-filmmel. Emellett persze hiánytalanul megvan a sorozatra jellemző könnyed, de szórakoztató játékmenet és az általános vidámság. Ennek köszönhetően a Rift Apart fiataloknak és idősebbeknek is egyaránt remek választás.

Ghost of Tsushima: Director's Cut

A Ghost of Tsushima is egy olyan anyag, ami eredetileg még PS4-re jelent meg, azonban a Director's Cut kiadással már feltuningolták PS5-re. Alapvetően egy nyitott világú, japános körítésű, szamurájos, kardozós játékról van szó, ami annyira jól sikerült, hogy mindenképpen érdemes bepótolnia annak, akinek az előző konzolgeneráción esetleg kimaradt volna. A Director's Cut a felturbózott grafika mellett teljesen eltüntette a töltési időket PS5-ön, és persze támogatja az új DualSense kontroller minden trükkjét.

Returnal

A Returnal egy nagyon érdekes játék, ami egyesíti a külső nézetes lövöldözős játékokat a metroidvania-stílussal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha meghalunk, akkor a történetet mindig a legelejéről kell kezdenünk, és elveszítünk majdnem mindent az előző körből. A sok próbálkozást követően (a játék nem könnyű) azonban mindig előrébb és előrébb jutunk majd, és egyre látványosabb fegyverekkel lőhetjük darabokra a nem túl szimpatikus idegen lényeket, miközben a főhősünkről is egyre többet tudunk meg.

Xbox Series S és Series X

Habár világszerte a PlayStation 5 a legkelendőbb konzol, sajnos még mindig óriási hiány van belőle, mint ahogy ez a jellemző az erősebbik új Xboxra, a Series X-re is. A kisebb és olcsóbb Series S azonban viszonylag könnyen hozzáférhető, így nem csodálkoznánk, ha sokaknál végül ez landolt volna a karácsonyfa alatt. Az egyik legjobb tippünk, hogy érdemes rögtön beruházni egy Game Pass-előfizetésre, aminek a segítségével több mint száz játékhoz férhetünk hozzá azonnal, beleértve a Microsoft összes saját kiadású címét.

Halo Infinite

Kétségtelenül az Xbox egyik legjobban várt játéka volt az új Halo, aminek eredetileg még 2020-ban kellett volna megjelennie, azonban végül 2021 decemberéig kellett várni rá. Szerencsére az extra fejlesztési idő megérte, ugyanis mind az egyjátékos történet, mind pedig a többjátékos mód szuperül sikerült, így aki szereti a hagyományosabb lövöldözős játékokat, itt biztosan nem fog csalódni. Azonban a sorozatra jellemző néhány alapvetés még hiányzik belőle, így például a kooperatív mód is, ezt érdemes fejben tartani.

Forza Horizon 5

Az utóbbi évek egyik legjobb autós játéka, és egyben egy igazi grafikai nagyágyú a Forza Horizon-sorozat legújabb része. Aki keményvonalas szimulátorra vágyik, az ne itt keresgéljen, ez egy laza, jó hangulatú versenyjáték, ahol egy Mexikó által ihletett hatalmas, nyitott világban vár ránk közel végtelen mennyiségű különböző lehetőség. Egyedül és online is elképesztően szórakoztató címről van szó, amit tényleg bátran lehet ajánlani bármilyen korosztálynak.

Psychonauts 2

A 2005-ben megjelent első Psychonauts egy igazi kult-klasszikussá vált: aki kipróbálta, egyöntetűen imádta is, azonban hatalmas anyagi sikert nem sikerült aratnia. Éppen ezért sokáig bizonytalan volt, hogy elkészülhet-e a folytatás, és amikor már úgy tűnt, hogy elkészülhet, a fejlesztés akkor is hosszú évekig húzódott. Végül a Microsoft megvette a Tim Schafer játékipari legenda által vezetett fejlesztőcsapatot, és 2021-ben végre megjött a Psychonauts 2, ami külsőre ugyan egy könnyed, rajzfilmes anyagnak tűnik, azonban egy nagyon komoly és jól megvalósított platformer, szuperül megírt történettel.

Gears 5

Ugyan nem 2021-es játékról van szó, azonban az iszonyatosan népszerű lövöldözős játék ötödik része kapott egy alapos felújítást az új Xbox-konzolokra, így egyrészt grafikailag elképesztően néz ki, másrészt pedig annyira jó játék, hogy kár lenne kihagynia azoknak, akik esetleg most, az ünnepek alatt kerültek be az Xbox ökoszisztémájába. A Gears 5 egyik legjobb tulajdonsága, hogy a hagyományos, osztott képernyős módon is lehet ketten játszani vele, és közösen még nagyobb élmény végiglőni magunkat a sztorin.

Microsoft Flight Simulator

Na, ez viszont a játék, amit nem feltétlenül ajánlanánk mindenkit, ugyanis pontosan azt tudja, amit a címe sugall: ez bizony egy repülőszimulátor, így leginkább azoknak lesz érdekes, akik szeretnék kitanulni az elképesztően részletesen megvalósított különböző repülők csínját-bínját, és egyszerűen élvezik, ha gyönyörű tájak felett röpülhetnek. Mert a Flight Simulator bizony elképesztően néz ki, és nemcsak igyekszik minél valósághűbben visszaadni az igazi Földet, de még az időjárási adatokat is valós időben húzza be.