Processzorok hadát leplezte le az Intel

intel core processzor cpu
Bemutatkoztak a 12. generációs Intel Core termékcsalád laptopokba szánt modelljei
Vágólapra másolva!
Teljessé vált az asztali számítógépes és laptopos Alder Lake termékcsalád.
Vágólapra másolva!

Számítógépes bejelentésekkel tömve indult a CES, a legolcsóbb AMD Radeon RX 6000 és az NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti videókártyák debütálását követően az Intel leleplezte a 12. generációs Core (Alder Lake) processzorainak laptopokba tervezett változatait, továbbá a család asztali PC-s variánsainak megfizethető részét. Az utóbbiak mellé olcsóbb alaplapi lapkakészletek is dukáltak, így a H670, B660 és H610 chipsetek is hivatalossá váltak.

Bemutatkoztak a 12. generációs Intel Core termékcsalád laptopokba szánt modelljei Forrás: Intel

Az asztali számítógépes processzorkínálat újdonságai a Celeron, Pentium, Core i3 és Core i5 családokba érkeztek. Az Intel idén a legolcsóbb processzorait is átállította a legújabb technológiájára, ami persze nem teszi majd nagy bajnokokká a Celeron és Pentium modelleket, de nem lenne meglepő, ha kellemes csalódást okoznának a vevőknek.

A Core i3 és Core i5 modellek viszont nagyon megemelik majd a lécet, a korábban kiszivárgott tesztek alapján teljesítmény tekintetében új korszakot nyitnak az árkategóriáikban.

Az új asztali számítógépes Alder Lake processzorok Forrás: Intel

A 12. generációs Intel Core termékcsalád laptopokba szánt tagjainak teljesítményéról egyelőre keveset tudni, ám az Intel szerint a Core i9-12900HK csúcsmodell minden idők legerősebb noteszgépekbe szánt processzora, kreatív alkalmazások és játékok alatt is túlteljesíti a Core i9-11980HK-t és az AMD Ryzen 9 5900HX-et. A plusz teljesítmény mértéke erősen esetfüggő, az elődjéhez képest a minimális előnytől az akár 40+ százalékos előrelépésig bármi lehetséges.

Az Alder Lake családhoz tartozó alaplapi lapkakészletek közti főbb különbségek Forrás: Intel

Az Intel új asztali számítógépes processzorai és alaplapjai a következő hetekben válnak elérhetővé, a laptopos központi egységekkel szerelt noteszgépek pedig az idei év első felében bukkannak majd fel a boltok polcain.

A H-szériásak a legerősebb laptopos processzorok Forrás: Intel
Az Intel szerint játékokban piacvezető teljesítményt kínál a Core i9-12900HK... Forrás: Intel
... és a kreatív szoftverek alatt is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Forrás: Intel
A noteszgépes P-széria is a teljesítményt helyezi előtérbe Forrás: Intel
A fogyasztói piacra kerülő laptopok többségében U-szériás központi egység dolgozik majd Forrás: Intel

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!