Nagy kár, hogy nem karácsony előtt próbáltuk ki ezt a laptopot

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban sikerült kipróbálnunk a Huawei számos termékét, melyek kapcsán az a leginkább feltűnő, hogy csak egy volt közülük okostelefon. Míg a kínai cég Android-ökoszisztéma hiánya miatt a telefonok területén gyengélkedik, más készülékeknél egyre erősebb. Éppen ezért sajnáljuk, hogy az új vékony és elegáns laptopjukat, a Matebook 14-et csak az ünnepek után tudtuk kipróbálni, mert sokak számára valószínűleg ideális karácsonyi ajándék lett volna.
Vágólapra másolva!

Letisztult külső, szuper kijelzővel

Mert bizony a Huawei Matebook 14 egy olyan laptop, amibe nagyon nehezen lehet belekötni. A nevének megfelelően az egyik kedvenc méretünkben érkezik, vagyis 14 hüvelykes kijelzővel látták el, ami a képernyő körüli keretek minimalizálásával azt jelenti, hogy körülbelül egy 13 hüvelykes laptop méreteiben kapunk egy nagyobb kijelzőt.

Sallangoktól mentes, prémium külső Forrás: Origo

Maga a készülékház elképesztően minőségi és letisztult, ha egy olyan gépet szeretnénk, ami az Apple-höz hasonló prémium kisugárzást képvisel, csak éppen Windows fut rajta, akkor ennél kevés jobb akad.

Az egész házat alumíniumból készítették, hátulról pedig semmi nem töri meg az általam csak fegyverszürkének hívott, mindenféle felesleges hivalkodástól mentes kinézetet, csak a belemart Huawei-felirat.

Alapvetően az ultrabookok esetében megszokott vékony, előrefelé keskenyedő, elegáns dizájnt kapjuk, ami mellé viszont meglehetősen masszív, 1,49 kilogrammos súly társul. Cserébe érezni is, hogy van benne anyag: teljesen masszív, sehol nem nyeklik-nyaklik. Egy szó mint száz: a kivitelezés minősége gyakorlatilag tökéletes.

Szuper billentyűzet, megfelelő mennyiségű csatlakozó

Az ilyen vékony laptopok esetében sokszor probléma, hogy alapvető csatlakozók maradnak le róla, de szerencsére itt ez nem merül fel: kapunk két hagyományos USB-t, egy C típusú USB-t (ami egyben töltésre is szolgál), egy HDMI-t, amivel könnyedén csatlakoztathatjuk külső monitorhoz vagy tévéhez, valamint jutott egy kombinált 3,5mm-es csatlakozó is fejhallgatónak és mikrofonnak. Esetleg még egy kártyaolvasót és egy másik USB-C portot el tudtunk volna képzelni. A Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.1 támogatása természetesen adott a vezeték nélküli csatlakozásokhoz.

Vékony és elegáns, éppen megfelelő mennyiségű csatlakozóval Forrás: Origo

A billentyűzet nagyon közel áll a tökéleteshez. Az ilyen jellegű laptopoknál megszokott szigetes kialakítást követi, pont megfelelően széles gombokkal, amiknek a nyomáspontja mindenhol határozott. A nyomás minőségien "puha" érzést ad, nem kattognak idegesítően és hangosan a gombok, és megfelelően hosszú utakon is járnak, habár ebben a tekintetben egy ilyen vékony masinától nyilván nem szabad csodát várni.

Nem hiányzik a háttérvilágítás sem, a tapipad pedig kifejezetten nagy, nagyon jó minőségű felülettel és pontos érzékeléssel. Az "egér" jobb és bal gombjait beleintegrálták a két alsó sarkába, amit valaki vagy szeret, vagy nem, mindenesetre működés szempontjából nem volt vele gond. A jobb felül található bekapcsológomb egyben ujjlenyomat-olvasó is, ami észrevehetetlenül gyorsan teszi a dolgát, ennél jobb és egyszerűbb mód nem létezik ma a Windowsba való belépésre.

Ami viszont véleményes, az billentyűzet felső részébe, az F gombok közé telepített, megnyomásra kiugró és visszacsukható webkamera.

Ezzel korábban több gyártó is próbálkozott, végül a legtöbben le is szoktak róla, de a Huawei kitart mellette. Korábban mindenképpen előnynek számított, hogy nem kell a monitor tetejébe építeni a kamerát, és így vékonyabb lehet a keret, de ezt azóta már szinte mindenki meg tudta oldani.

A billentyűzet gombjai közül kipattintható webkamera nem mindenkinek fog bejönni, de legalább biztosan el lehet rejteni Forrás: Origo

Az jelenleg is előny és sokak számára fontos, hogy így fizikailag is "el lehet dugni" a webkamerát, nem kell azon aggódni, hogy esetleg egy óvatlan pillanatban bekapcsolva marad, vagy hogy valaki figyel minket. Cserébe viszont az internetes hívásoknál hozzá kell szokni, hogy mindig lentről mutat minket a kamera, és ennek megfelelően érdemes behelyezkedni elé, különben tudnak furcsa végeredmények születni.

Ügyes kijelző, erős hardver

Ahogy a cikk elején említettük, a kijelző 14 hüvelykes, ráadásul nem FullHD, hanem annál nagyobb, 2160x1440 pixel felbontású. Ez rengeteg képpontot jelent egy ilyen, viszonylag kicsi képernyőn, így a képminőség tűéles, és szerencsére a fényerő és a kontraszt is szuper.

Talán azonban ennél is fontosabb, hogy a képaránya nem a szokásosnak mondható 16:9-es, hanem 3:2-es, vagyis magasabb. Ez a hétköznapokban szinte csak pozitívumokkal jár: jóval kényelmesebben használható a mindennapi munkára és internetböngészésre is, hiszen jellemzően sokkal fontosabb, hogy függőlegesen több dolgot lássunk, mint vízszintesen.

Az ujjlenyomat-olvasó elképesztően gyors, a billentyűzet elérhető lesz magyar kiadásban is Forrás: Origo

A nálunk járt modellt a 11. generációs Intel Core i5-ös processzorral szerelték (1135G7), ami már a cég legújabb, 10 nanométeres gyártástechnológiáján készül, így a fogyasztása kedvező, teljesítményére pedig nem lehet panasz. Fontos kiemelni, hogy ebbe már az Intel új generációs, Xe integrált grafikus egységét építették, amire többek között az Intel idén érkező asztali grafikus kártyái is épülnek majd.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most már játékra egy fokkal alkalmasabb az integrált grafikus egység, mint korábban, de túl nagy csodát nem szabad várni tőle.

Ezenkívül a mi gépünkbe 8 gigabájt memória és 512 gigabájt SSD-alapú háttértár került. Mindkettő rendben van, a mindennapokban villámgyorsan teszi a dolgát a gép, de aki memóriaigényesebb alkalmazásokat használ, kérhet 16 gigabájt RAM-ot is.

Üzemidő, összegzés

A Matebook 14-be egy 56 wattórás akksi került, ami a kategóriában nem jelent kiemelkedő méretet, a 65 wattos gyorstöltés segítségével viszont 15 perc alatt kétórányi élet pumpálható bele, és körülbelül 2 óra alatt teljesen fel is töltődik nulláról.

Mindenhonnan árad belőle a minőségérzet Forrás: Origo

Szerencsére a takarékos hardvernek köszönhetően nem lesz panasz az üzemidőre: átlagos terhelés mellett simán kibír egy munkanapot (8-9 órát), de ha kevésbé birizgáljuk, akár 20 órán keresztül is el tud ketyegni, és még folyamatos videolejátszás mellett is közel kerül a 10 órás üzemhez.

Valójában tehát a Huawei Matebook 14 egy közel tökéletes ultrabook, így az egyetlen gond, hogy az ár tekintetében felfelé lóg ki a hasonló hardverrel szerelt készülékek mezőnyéből: a Huawei hivatalos áruházában jelenleg 369 ezer forintért lehet megvenni. Ez pedig nem olcsó, viszont a kivitelezés minősége, a kinézete és a remek, 3:2-es kijelzője miatt nem csodálkoznánk, ha sokan elcsábulnának a vásárlásra.