Kikeltek az iPhone újítása ellen a mobilszolgáltatók

mobilozás okostelefon iphone sms chat
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A T-Mobile USA közben részlegesen tiltani kezdte a Privát átjátszót.
Vágólapra másolva!

Jelentős konfliktus alakult ki az iOS 15-ben bétázni kezdett Privát átjátszó miatt az Apple és a mobilszolgáltatók között. A megoldás egy iCloud+ havidíjas előfizetés részeként elérhető VPN, a bekapcsolását követően titkosított adatkapcsolaton keresztül elmaszkolható a szolgáltatók elől a teljes mobilnetes adatforgalom, a betöltött webhelyek pedig nem látják a látogatók valódi IP-címeit.

A kép csak illusztráció Forrás: Maksim Goncharenok / Pexels

A megoldás ellen most nyílt levélben kelt ki az európai Telefónica, T-Mobile és Vodafone trió, állításuk szerint a felhasználók adatforgalmának elmaszkolásával kritikus fontosságú hálózati adatoktól és metainformációktól esnek el, továbbá a Privát átjátszó aláássa Európa digitális függetlenségét.

A vállalatok szerint a használatának elterjedése esetén sokkal nehezebb lesz menedzselni a hálózati terhelést, továbbá tömegesen problémákat okoz majd egyes szolgáltatások használatában, például nem tudják elengedni a mobilnetes gigabájtok terhelése alól kivont webhelyek adatforgalmát.

Mindeközben a T-Mobile USA egyes ügyfeleknél konkrétan működésképtelenné tette a Privát átjátszót. Magyarázata szerint a bekapcsolása esetén nem tudja többé megállapítani, hogy az ügyfelek miféle webhelyeket látogatnak meg, ami viszont kiüti az opcionális szülői felügyeleti szolgáltatását, így az utóbbit igénybe vevő ügyfeleknél letiltotta az iPhone magánszféravédelmi funkcióját.

A szülői felügyeletet nem aktivált előfizetőinél elvileg működnie kellene a Privát átjátszónak, ám internetes panaszok ez nem mindenkinél van így.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!