Kilopta a diákok szemét az iskolai dolgozó

apple ipod touch
Apple iPod Touch (2019)
Vágólapra másolva!
Háromezernél is több Apple iPod landolt az eBay piactéren.
Vágólapra másolva!

Az USA Igazságügyi Minisztériumának sajtóközleménye szerint éveken át ipari méretű lopás történt Új-Mexikó állam összevont iskolai körzetében, egy dolgozó 2013-2018 között háromezernél is több Apple iPodot lopott el a munkáltatójától, végső soron pedig a kütyükre váró diákoktól.

Apple iPod Touch (2019) Forrás: Apple

A zenelejátszókat az indián rezervátumokban élő diákok számára szerezte be az oktatási intézmény, a jelenleg 46 éves Kirsty Stock dolga volt évente két-három alkalommal 100-250 darabos rendelésekben beszerezni azokat, majd eljuttatni a tanulókhoz. Az értékekből sejthetően mutatóba is alig jutott a kisebbségi diákoknak szánt iPodokból.

A lopott kütyük eBay-en való eladását Stock a jó barátjának titulált Saurabh Chawlára bízta. Valamilyen oknál fogva az eBay egy idő után felfüggesztette a felhasználói fiókját, mire egy másik beregisztrálása helyett a férfi kölcsönvette egy bizonyos James Benderét, természetesen az engedélyével. Chawla jelentős felárral értékesítette az iPodokat.

Az évek során a háromfős bűnbanda bő 1 millió dollár piaci értékű zenelejátszót adott el, Kirsty Stocknál 800 ezer dollárnál is több bevétel landolt. Stock és Chawla természetesen nem adózták le az illegális bevételüket, ami mindkettejük esetében újabb vádpontokat szült. A jelek szerint Benderhez nem jutott a pénzből, szívességből engedte meg a felhasználói fiókjának használatát, noha tudta, hogy lopott holmik árulására használják.

Az iPodokat ellopott Kirsty Stock tizennyolc hónap letöltendő, a lejárta után pedig három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Chawlára és Benderre ilyen sorrendben 5 év 6 hónap és 1 év 1 nap börtönt szabott ki a bíró. Emellett Chawlának ki kell még fizetnie 713 619 dollár büntetést az adóhatóság számára, lemondhat a 2013-as Tesla Model S kocsijáról, levonnak a számláiról közel 2,31 millió dollárt, és el kell adnia a coloradói Aurorában lévő ingatlanját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!