Tizennégy feltételezett tagját vette őrizetbe a Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Váratlan hírrel szolgált az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a sajtóközleménye szerint a vezetőjéről kapott amerikai információk alapján képes volt felszámolni az elmúlt időszak egyik leghíresebb zsarolóvírusos bandáját. A REvil nem önmagában folytatta a tevékenységét, szolgáltatásként más felek rendelkezésére bocsátotta a ransomwarét, a híresebb áldozatai közül kiemelhető az Acer, a Quanta Computer gyártócég, továbbá a JBS húsfeldolgozó óriás.

A zsarolóbanda bő egy évnyi rendkívül sikeres működést követően tavaly nyáron láthatóan kezdett bajba kerülni: júliusban rejtélyes körülmények között leállt az infrastruktúrája, szeptemberben a partnerek meglopása miatt megtépázódott az alvilági hírneve, októberben pedig egy nemzetközi akció során sikerült leállítani a számítógépes rendszerét.

Az FSZB akciójával a remények szerint megpecsételődött a sorsa, a hatóság egy összehangolt akció során 25 címen tartott egyszerre házkutatást, őrizetbe vette a banda 14 feltételezett tagját. A helyszíneken kriptovaluta és informatikai eszközök mellett lefoglalt készpénz formájában durván 2,1 milliárd forintnak megfelelő összeget, továbbá húsz luxusautót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!