Búcsúznak az UHD Blu-ray lejátszásától a PC-k

woman relaxing online on sofa reading some papers Serene People Candid Morning Residential Building Leisure Activity Stereotypical Housewife One Woman Only Women Females Archival Comfortable Feet Up Watching TV Adults Only Looking Away Domestic Life Broad
woman relaxing online on sofa reading some papers
Vágólapra másolva!
Az Intel processzorokban is megszűnt a szükséges technológiák támogatása.
Vágólapra másolva!

A digitális disztribúció és a pendrive jóvoltából az elmúlt évtizedben kihalófélben lévő állatfaj lett az optikai meghajtó a laptopokban és az asztali számítógépekben, ezzel együtt pedig a DVD és a Blu-ray korongok PC-n történő lejátszására való igény is nagyon minimálisra csökkent. Ettől függetlenül sokak számára erős meghökkenést okozhat a tény, hogy a 4K felbontású Ultra HD Blu-ray korongokon lévő filmek lejátszására nincs mód a legújabb számítógépeken.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/Franckreporter

Az információt a Ghacks szúrta ki a Cyberlink támogatási oldalán, a vállalat szerint az UHD Blu-ray filmek lejátszására kizárólag az 7-10. generációs Intel Core processzorokkal szerelt számítógépeken van lehetőség, miután a tavalyelőtti 11. és a legújabb 12. generációsokból az Intel csendben eltávolította az ehhez szükséges Software Guard Extensions (SGX) funkcionalitást. A legmodernebb Intel processzoros számítógépeken a klasszikus videókorongok közül csak a DVD, továbbá Full HD-s videót tartalmazó Blu-ray játszható le.

Az AMD Ryzenek soha nem is támogatták az UHD Blu-ray lejátszását.

Az egyetlen jó hír, hogy közül nulla érdeklődés van az UHD Blu-ray számítógépen való lejátszására, éppen ezért is nem kapott az elmúlt években médiafigyelmet a helyzet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!