Az Intel processzorokban is megszűnt a szükséges technológiák támogatása.

A digitális disztribúció és a pendrive jóvoltából az elmúlt évtizedben kihalófélben lévő állatfaj lett az optikai meghajtó a laptopokban és az asztali számítógépekben, ezzel együtt pedig a DVD és a Blu-ray korongok PC-n történő lejátszására való igény is nagyon minimálisra csökkent. Ettől függetlenül sokak számára erős meghökkenést okozhat a tény, hogy a 4K felbontású Ultra HD Blu-ray korongokon lévő filmek lejátszására nincs mód a legújabb számítógépeken.

A kép csak illusztrációForrás: Getty Images/Franckreporter

Az információt a Ghacks szúrta ki a Cyberlink támogatási oldalán, a vállalat szerint az UHD Blu-ray filmek lejátszására kizárólag az 7-10. generációs Intel Core processzorokkal szerelt számítógépeken van lehetőség, miután a tavalyelőtti 11. és a legújabb 12. generációsokból az Intel csendben eltávolította az ehhez szükséges Software Guard Extensions (SGX) funkcionalitást. A legmodernebb Intel processzoros számítógépeken a klasszikus videókorongok közül csak a DVD, továbbá Full HD-s videót tartalmazó Blu-ray játszható le.

Az AMD Ryzenek soha nem is támogatták az UHD Blu-ray lejátszását.

Az egyetlen jó hír, hogy közül nulla érdeklődés van az UHD Blu-ray számítógépen való lejátszására, éppen ezért is nem kapott az elmúlt években médiafigyelmet a helyzet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!