Youtuberek képmását is lopják az NFT-s csalók

panasonic lumix g100 vlogger youtuber videokamera videózás
Panasonic Lumix G100
Vágólapra másolva!
Teljesen gátlástalanul megy a jogsértés a legnépszerűbb piactéren.
Vágólapra másolva!

Egyre durvuló hangvételben folynak a pró és kontra viták az NFT-k kapcsán, és bizony a technológiával kisstílű nyerészkedést űzők nem félnek további olajat önteni a tűzre. Most újabb botrány pattant ki, a legnépszerűbb OpenSea piactéren többek közt youtuberek és influencerek neveivel, arcmásaival visszaélő kártyákat kezdett árulni egy ismeretlen.

A kép csak illusztráció (Panasonic Lumix G100) Forrás: Panasonic

A most már videójátékos körökből is kikerülő áldozatai között megtalálható többek közt Jim Sterling és Caddicarus, esetükben a YouTube-csatornáikra mutat az NFT-kben lévő link. Az internetes személyiségek természetesen nem adtak engedélyt a termékek létrehozására, az NFT-k készítője minimum szerzői jogsértést és képmással való visszaélést követett el.

Ennél sajnos van lejjebb, a többek közt játékíróként dolgozó Alanah Pearce-ről olyan NFT bukkant fel, amelyben nem csak felhasználták az egyik közösségi médiában megosztott fotóját, de még egy pornóoldal nevét is rátették, mintha annak a címlaplánya volna.

A Sterling és Caddicarus neveit és képeit ellopott illető egyébként nem válogatós, többek közt webhelyekre, zeneszámokra, híres személyek wikipédiás oldalaira mutató NFT-k is találhatóak az óriási arzenáljában.

Az ügyek kapcsán az OpenSea szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem tolerálja a visszaéléseket, rendszeresen törölgeti a problémás tartalmakat, Pearce esetében a felhasználói fiókot is letiltotta. Egyelőre nem úgy tűnik, mintha a lépéseinek bármiféle gyakorlati jelentősége volna, a piactér úszik a csalások tengerében, a probléma pedig jó eséllyel csak a meghirdetni kívánt NFT-k előzetes átnézésével oldható meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!