Hivatalos a Samsung mobilos csúcslapkája

samsung exynos 2200
Samsung Exynos 2200
Vágólapra másolva!
Nagy különlegességét a Radeon termékek grafikus technológiájának használata jelenti.
Vágólapra másolva!

A bemutatásának múlt heti elmaradását követően a Samsung leleplezte az elsősorban csúcsmobilokba szánt rendszerlapkáját. Az Exynos 2200 mérföldkő a vállalat történetében, a legújabb generációs ARM Mali processzormagok bevezetése mellett ebben debütált az AMD RDNA2 grafikus architektúrára épülő Xclipse 920 grafikus alrendszer. Ugyanez az alaptechnológia dolgozik az AMD Radeon RX 6000 videókártyákban, továbbá a PlayStation 5 és Xbox Series konzolokban.

Samsung Exynos 2200 Forrás: Samsung

Az Exynos 2200 modellt a saját 4 nm-es technológiájával gyártja a Samsung, a nyolcmagos processzorában egy csúcsteljesítményű Cortex-X2, három közepes tempójú Cortex-A710, továbbá négy energiatakarékos Cortex-A510 kapott helyet. A rendszerlapkát használó mobilokban LPDDR5 rendszermemória és UFS 3.1 szabványú háttértár dolgozik majd a prémium teljesítmény érdekében.

Szokás szerint a jelfeldolgozás terén is jelentős előrelépések történtek, a chip 200 MP felbontású kamera kezelésére képes, videót 8K/30FPS módban tud rögzíteni, videólejátszás esetén pedig 8K/60FPS vagy 4K/240FPS a vége. A gépi tanulásos feladatok végrehajtására kitalált egysége kétszer gyorsabb az elődjében lévőnél, az 5G modeme támogatja a Sub-6 és mmWave frekvenciákat.

A 4G és 5G kapcsolatok szimultán használatának köszönhetően papíron akár 10 Gbps is lehet a mobilnetes letöltési sebessége.

A dizájn legérdekesebb része mindezektől függetlenül a ray tracing és variable rate shading technológiákat is támogató Xclipse 920 grafikus alrendszer, a Samsung nem használja a Radeon márkanevet. A GPU teljesítményéről annyi tájékoztatás érkezett, hogy az okostelefonos és a konzolos grafikus vezérlők között található, de konkrét mérési eredményekkel és összehasonlításokkal nem szolgált a vállalat. Ez csalódást keltő annak fényében, hogy a sajtósai még egy reklámfilmmel is készültek a bemutatásának alkalmából.

Az AMD annyit tett hozzá az ügyhöz, hogy a vállalatok 2019-ben bejelentett együttműködése több generációnyi termékre terjed ki, még éveken át szállítja a grafikus technológiát az Exynos chipekbe.

Az Exynos 2200 már tömeggyártásban van, talán a Galaxy S22 termékcsaládban debütálhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!