Vezetékes internetben a Vodafone a leggyorsabb, mobilnetben a Telenor

Vágólapra másolva!
Míg a mobilinternetes sebességben a Telenor előzött, a vezetékes szolgáltatóknál már jó ideje töretlenül a Vodafone a vezet. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

A Speedtest nevű, internetes sebességmérésre használatos oldal valószínűleg a legtöbb olvasónk ismerős lehet, ha máskor nem, hát legalább akkor mindenki lefuttatja egyszer ezt a tesztet, amikor bekötik a lakásba az új internetet. A sok-sok lefuttatott tesztből beérkező adatokat a Speedtest szépen gyűjtögeti, aztán időről-időre előáll országokra vonatkozó statisztikákkal. Nálunk, Magyarországon pedig érdekesen zajlott az elmúlt negyedév, mint azt észrevette a HWSW informatikai szaklap:

a Telenor átvette a vezetést a mobilinternetes sebességben.

Az úgynevezett Speed Score-t, vagyis a sebességre adott pontot egy saját egyenlet alapján számolja ki a Speedtest, amiben nagyobb súlyt kap a letöltési sebesség, mint a feltöltési, hiszen alapvetően a hétköznapi felhasználás során az előbbi a fontosabb a gördülékeny élményhez. Ez alapján a magyarországi szolgáltatók listája jelenleg így néz ki:

  1. Telenor - 69,40 pont
  2. Magyar Telekom - 52,52 pont
  3. Vodafone - 35,25 pont
Forrás: Ookla

A Speedtest úgynevezett konzisztenciát is mér, amivel azt igyekszik megállapítani, hogy melyik szolgáltató képes a legtöbb helyzetben legalább elfogadható sebességű mobilinternetet nyújtani. Ez alapján nagyon kevés különbség van a hazai szolgáltatók között, mindegyik remekül teljesít:

  1. Magyar Telekom - 90,8%
  2. Vodafone - 89,8%
  3. Telenor - 88,1%

Fontos megjegyezni, hogy a sebességmérésnél a Speedtest csak a modern hardverrel ellátott telefonokat veszi figyelembe, amik biztosan képesek kihasználni a szolgáltatók által nyújtott maximális sebességet, hogy ez ne torzítsa a végeredményt. A legjobb teljesítményt produkáló telefonok top 5-ös listájából egyébként mindegyik iPhone: az első négy helyen a 13-as széria áll, az ötödik helyen pedig a 12 Pro Max.

Ahol azonban nem történt változás az utóbbi hónapokban, az a vezetékes internet világa. Itt ugyanis hosszú ideje a Vodafone áll az első helyen, mind konzisztenciában, mind pedig sebességben.

A Speedtest sebességre vonatkozó sorrendje így néz ki a vezetékes internetszolgáltatók esetében:

  1. Vodafone - 156,98 pont
  2. Magyar Telekom - 151,40 pont
  3. Digi - 149,63 pont