Alternatív fizetési rendszerek használata esetén is kéri a megszokott jutalékát.

Nem csak az Egyesült Államokban került össztűz alá a mobilappok mikrotranzakciós vásárlásainál az App Store fizetési rendszerének kötelező használata miatt az Apple. Legutóbb decemberben a holland fogyasztóvédelem utasította a vállalatot, hogy specifikusan a randiappok számára tegye lehetővé az alternatív fizetési rendszerek használatát, méghozzá idén január közepéig. Ennek oka, hogy a körülményektől függően az Apple 15-30% jutalékot von le a kifizetett összegekből, más szolgáltatások használata esetén a messze kevesebb jutalék miatt sokkal több pénz maradna a fejlesztők zsebében.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

Az Apple az előre borítékolhatónak megfelelően reagált a hatósági utasításra: lehetővé tette a holland piacon az alternatív fizetési rendszerek használatát a randiappok számára, de az ezeken keresztül megvalósuló tranzakciókból ugyanúgy igényt tart a megszokott jutalékára.

Az ilyenkor kifizetendő jutalék összegének kiszámítása nem önbevallásos alapon működik, a fejlesztőknek egy Apple által készített új komponensen keresztül kell implementálniuk az alternatív fizetési rendszert. Ezen keresztül a cég árgus szemekkel figyeli, hogy mennyi bevételt csorog a fejlesztőkhöz, majd a saját adatai alapján állítja ki nekik a számlát.

Ezen túlmenően az Apple kikötötte, hogy a fejlesztők csak egyféle fizetési rendszert használhatnak a randiappokban. Ebben az a trükk, hogy kényelmi okból a fejlesztők jó eséllyel az Apple rendszere mellett szeretnék elérhetővé tenni az alternatívát, egyes ügyfeleket ugyanis eltántoríthat a vásárlástól, ha az Apple kényelmes fizetési megoldása helyett egy kártyaadatokat kérő felülettel találják szembe magukat.

A holland fogyasztóvédelem vizsgálja az Apple új feltételeit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!