Nem tetszik a metaverzum a PlayStation atyjának

Nintendo történelem, Ken Kutaragi
LAS VEGAS - FEBRUARY 07: Former chairman and CEO of Sony Computer Entertainment, Inc. Ken Kutaragi, known as the "Father of the Sony PlayStation," accepts the Lifetime Achievement Award at the Academy of Interactive Arts and Sciences' 11th Annual Interactive Achievement Awards at the Red Rock Casino February 7, 2008 in Las Vegas, Nevada. The awards honor people and products in the video game industry. (Photo by Ethan Miller/Getty Images for the Academy of Interactive Arts and Sciences)
Vágólapra másolva!
A VR-headseteket már önmagukban is bosszantónak tartja.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta boldog-boldogtalan dobálózik a rejtélyes metaverzummal, noha a kifejezést a köztudatba emelt Meta (Facebook) sem volt még képes rávilágítani, hogy ez ténylegesen miben különbözik az eddig látott, virtuális valóságot használó közösségi terektől és alkalmazásoktól.

Ken Kutaragi Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Sejthetően a jelenleg releváns technológiák megalkotóit is erősen megosztja a metaverzum, most épp az eredeti PlayStation játékkonzol fejlesztését felügyelt Ken Kutaragi fejezte ki a szkepticizmusát a Bloombergnek adott interjújában. A Sony konzolos divízióját 1993-ban létrehozott mérnök elsőként is leszögezte, hogy a metaverzumban való részvételhez szükséges virtuális valóság fejsisakok izolálják a használókat a valóságtól, ezzel a koncepcióval ő elvi alapon nem ért egyet, konkrét bosszantónak tartja a VR-headset viselését.

„Nagyon fontos a valóságban lenni, de a metaverzum másról sem szól, minthogy a valós énünk reprezentációját behelyezzük egy virtuális világba, ennek én nem látom értelmét. Inkább lennél egy neked tetsző avatar, mint a valódi önmagad? Ez tulajdonképpen nem sokban különbözik az anonim internetes fórumoktól" – fejtette ki a Playstation atyja.

Ettől függetlenül régimódi szűklátókörűséggel nem vádolható meg a 71 éves Kutaragi, az Ascent Robotics nevű cégén keresztül többek közt a Sony és az SBI Holdings befektetéseinek köszönhetően a metaverzum ellenkezőjén dolgozik, a virtuális valóságot szeretné áthelyezni a valódi világba, a hologramos és intelligens robotos irányvonal mentén haladva.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!