Kamerán át való kémkedést és netes fiókokba való belépést tett lehetővé a hackelése.

Minden idők talán legnagyobb jutalmát fizethette ki egy fiatal biztonsági kutatónak az Apple, a macOS-ben talált sebezhetőségek láncát felfedezett és fegyverré alakított Ryan Pickren markát százezer dollár, durván 32 millió forint ütötte. A Georgiai Műszaki Egyetem PhD-hallgatójának munkáját már 2019-ben is elismerte 7500 dollárral az Apple, akkor az iPhone kamerájának bekapcsolására használható hibákat fedezett fel.

Apple MacBook Pro (2021)Forrás: Apple

A mostani potenciálisan rekord összeg nem túlzás, a Safari 15 böngészőn keresztül Pickren sebezhetőségeivel titokban aktiválni lehetett a Mac számítógépek webkameráit, plusz a böngészőben meglátogatott webhelyek minden adatához is hozzáférést szerezhettek volna a támadók.

Az utóbbi konkrétan azt jelenti, hogy a bűnözők be tudtak volna lépni az áldozataik internetes felhasználói fiókjaiba, például hozzáférést szerezhettek volna az iCloud felhőtárhelyükhöz, szabadon garázdálkodhattak volna a Gmail postafiókjukban, a facebookos profiljukban.

A sérülékenységeket 2021 júliusának közepén jelentette az Apple számára a biztonsági kutató, ám a vállalat csak 2022 elején javította azokat, a naprakész macOS-t futtató számítógépeken már nem használhatóak ki. Ez jó hír, de az Apple újból csúnyán alulteljesített, ilyen súlyos sebezhetőségeken fél évet ücsörögni sokkoló nemtörődömség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!