Terjed a hároméves hűségidő az USA-ban

Verizon wireless telekom
Vágólapra másolva!
Előnyei és hátrányai is vannak a mobilszolgáltatók ügyeskedésének.
Vágólapra másolva!

Érdekes folyamat vette kezdetét az Egyesült Államok távközlési piacán, az AT&T mobilszolgáltató után immáron a Verizon Wireless is csak 36 hónapos szerződéssel teszi lehetővé az okostelefonok részlefizetésre való megvásárlását, azaz három év hűségidőt kell bevállalniuk az ügyfeleknek. A szolgáltató eddig 24 és 30 hónapos szerződéseket kínált az okostelefonokat tőle vásárlóknak.

Verizon Wireless Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

A 36 hónapos előfizetésekre váltás elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt években jelentősen kitolódott az okostelefonok életciklusa, a korábbi kettő helyett jelenleg már nagy átlagban inkább három évente cserélnek okostelefont az ügyfelek. Emiatt a szolgáltatóknak egyre könnyebb rábeszélniük őket, hogy három évre kötelezzék el magukat a szolgáltatásaik használata mellett, hiszen így harmadával kitolódik a választott mobil kamatmentes részletfizetésének ideje.

Emiatt vagy alacsonyabb lesz a havonta befizetendő számlájuk összege, vagy a számukra elfogadhatónak ítélt havidíjért cserébe jóval drágább készüléket kaphatnak.

A tapasztalatok szerint a szerződések lejárta után a többség marad az addigi mobilszolgáltatójánál, ott ír alá újabb hűségszerződést a következő telefonjának vásárlásakor, így az ügyfelek jókora tábora számára lehet ráció az ajánlatban. Ettől függetlenül jó kérdés, hogy az ügyfelek sokkal hosszabb időre való elkötelezése mennyire tesz jót a szolgáltatók közti piaci versenynek, a rivalizálás csökkenésének árát természetesen a fogyasztók fogják majd megfizetni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!