Piaci összeomlásra számít a tehetős NFT-gyűjtő

arts Horizontal
This picture taken on June 25, 2021 shows a visitor looking at artist Yasumasa Yonehara's "Sup" with a mobile phone app, during "CrypTOKYO", a physical blockchain art exhibition in Tokyo. - Some 150 non-fungible tokens (NFT) from several dozen artists were on display at the "CrypTokyo" exhibition in the Japanese capital's trendy Harajuku district. (Photo by Philip FONG / AFP) / TO GO WITH STORY by Etienne BALMER RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Több millió dollárja válhat köddé a fenntarthatatlan rendszer miatt.
Vágólapra másolva!

Őszinte interjút adott Colborn Bell befektetési bankár az NFT kapcsán a Fortune-nek, figyelmeztetése szerint könnyedén összeomolhat a teljes piac. A férfi még 2020 elején, a jelenleg is folyó aranyláz előtt kezdett virtuális műalkotásokat vásárolni NFT formájában, de állítása szerint nem befektetési célból, egyetlen darabot sem adott el a mostanra több millió dollár értékűvé vált gyűjteményéből.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Philip Fong

Helyette Bell kiállította azokat az egyelőre csak virtuálisan látogatható Museum of Crypto Art galériájában, nemrég pedig vett a New York állambeli Kingston városában egy okafogyottá vált templomot, ott kívánja a jövőben fizikai formában megtekinthetővé tenni a kollekciót. A teljes NFT-gyűjteménye olyan 6000 darabos, csak az egyik komoly részét 15 millió dollár (~4,65 milliárd forint) értékűre saccolja.

Bell hitt abban, hogy az NFT jelentős áttörést hozhat a művészek számára, a technológia segítségével megfelelő anyagi kompenzációban részesülhetnek. Viszont mára erős kétségei támadtak, meglátása szerint ugyanis akad egy fundamentális probléma a piactérrel: a művészek sokkal könnyebben belevághatnak az NFT-zésbe, mint a vásárlók, az utóbbiak jókora része nem foglalkozik a lehetőséggel.

Eladókból nincs hiány, vevőkből már annál inkább.

Emellett az említett aranyláz is beüthetett jó néhány szöget az NFT koporsójába, hiszen hiába lehet szinte bármiből NFT-t faragni, tényleges értéke nincs mindennek. A helyzetet Bell rendkívül veszélyesnek, a pénzügyi buborékokhoz hasonlónak tartja.

– nyilatkozta a gyűjtő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!