Így játszhatunk csúcsjátékokkal drága konzolok nélkül a tévénken

TV, tévé, játék, játékkonzol, okostévé
A tévékből egyszerűen lehet játékkonzolt varázsolni.
Vágólapra másolva!
A több mint százmilliárd dolláros globális gaming piac bizonyítja, hogy az emberek imádnak videójátékokkal szórakozni, és sokan vannak, akik ehhez televíziót használnak megjelenítőként. Azaz magyarán rákötik a számítógépet vagy a konzolgépet, hogy a hatalmas képernyőn, óriási felbontásban, HDR támogatás mellett élvezzék a remek grafikát. A tv különösen akkor jelent óriási pluszt, ha többen ülik körbe a készüléket, hiszen a nagy méret ilyenkor sokkal jobb, mintha monitort vagy pláne a laptop kijelzőjét használnák.
Vágólapra másolva!

A tévégyártók régóta ügyködnek azon, hogy magukat a készülékeket alakítsák játékgéppé, hogy az ilyen fajta szórakozási formák közvetlenül eljuthassanak a felhasználókhoz. Azaz magyarán, hogy ne kelljen számítógépet vagy konzolgépet dugni a termékre, anélkül is lehessen játszani. Ez ugyanis egyrészt nagyon költséges lehet, másrészt pedig nem annyira elegáns és komfortos dolog minden egyes alkalommal egy külső eszközt csatlakoztatni.

A tévékből egyszerűen lehet játékkonzolt varázsolni Forrás: Origo

Az okostévé rendszereknek mind a mai napig szerves részét képezik az alkalmazásboltból letölthető és telepíthető játékok. Azaz a koncepció az volt, hogy a tv hardverét vessék be a játékok futtatása során. Azonban az erős processzor, grafikus chip és a sok memória jelentősen megdrágítaná a tévék árát. A megfelelő teljesítményű hardver hiányában viszont csak kezdetleges grafikájú és egyszerű játékok jöhetnek szóba, ezek viszont nem vonzóak eléggé a nagyközönség számára. Szóval ez az út zsákutcának bizonyult, de a hatalmas, innovatív tech cégeket nem olyan fából faragták, hogy ennek láttán feladták volna a harcot, és elengedték volna ezt az irányt.

Felhő a megoldás

Az elmúlt időszakban néhány nagy cég bejelentette, hogy a smart platform részeként televízióin elérhetővé teszi az úgynevezett felhőalapú játékszolgáltatások némelyikét. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint például az újabb LG webOS alapú televíziókon letölteni a Stadia nevű alkalmazást, kifizetni a 10 dolláros havidíjat, és máris lehet válogatni a szuper, és kifejezetten modern játékok közül.

A kínálatban megtalálható például a híres Cyberpunk 2077, az Assassin's Creed: Valhalla vagy a Hitman 3 is, hogy csak néhány tényleg nagy nevet említsünk.

Az egyikre rábökve pedig rövid betöltést követően elindul a játék, csodás, 4K felbontású nagy dinamikatartományú grafika mellett, akár másodpercenkénti 60 képkockás sebességgel. De hogy ez hogyan lehet, amikor az előbb pont azt fejtegettük, hogy a tévékbe épített hardverek teljesítménye gyatra? Hát úgy, hogy maga a játék nem töltődik le, azt nem kell installálni, hanem egy távoli számítógépen fut, a felhasználó, azaz a játékos pedig csak a képi jeleket kapja meg, illetve adja ki a parancsokat a távirányítóval. Ehhez persze irgalmatlanul sebes adatátvitel szükséges, hiszen olyan élményt kell kapni, mintha ott lenne a szobában a számítógép vagy az Xbox, PlayStation. Azonban mindez a mai technológiai feltételek mellett már elérhető, de ehhez tényleg mindennek klappolnia kell.

Jó net kell

A kulcstényező a megfelelő internetkapcsolat, és ez az, amin azért elbukhat egy ilyen szolgáltatás. Mert ha instabil a hálózat, esetleg egyszerre sokan használják egy időben nagy sávszélességigénnyel, akkor bizony nem lesz megfelelő az élmény. Azaz magyarán, ha valaki mondjuk a Netflixen néz valamit a számítógépen, akkor már nem biztos, hogy akadozás nélkül, folyamatosan fog futni a felhőalapú játék. Illetve persze akár maga a szolgáltató cég is bekavarhat, ha valamiért nem tud normális minőségű internetes kapcsolatot biztosítani. Ilyen problémákkal pedig a hagyományos megoldásoknál nem kell feltétlenül tartani, azaz akkor is játszhatunk sok programmal, ha nincs internetkapcsolat.

Ha minden stimmel

A közelmúltban több ilyen jellegű szolgáltatást kipróbáltunk, például az említett Stadia mellett a Microsoft Xbox Cloud Gaming nevű megoldást is, és azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ha az említett feltételek megfelelőek, akkor a játékélmény tényleg olyan, mintha egy szuper konzolgép, notebook vagy PC lenne a szobánkban. A grafika szédületesen jó, abszolút kihasználhatóak így a 4K televíziókban rejlő lehetőségek. A játékok komplexitására és minőségére sem lehet panasz, hiszen abszolút csúcskategóriás darabok is elérhetőek ily módon mindenféle stílusban.

Tévéken is elérhetőek akár az Xbox-os programok is Forrás: Origo

A vezérlésről még nem esett szó, de általában elég hozzá valamilyen periféria, amelyet USB-n vagy Bluetoothon keresztül a televízióhoz lehet csatlakoztatni. Ez lehet egér, billentyűzet, kontroller vagy akár kormány is. Sőt, vannak olyan felhőalapú játékszolgáltatások is, amelyek képesek együttműködni televízióhoz csatlakoztatott okostelefonnal, azaz azon keresztül is irányíthatóak. Ennek köszönhetően például a gravitációs szenzorokkal ellátott mobil akár kormányként is bevethető, ami a szimulátor típusú programoknál nagyon hasznos lehet.

Ez a jövő?

Az ilyen megoldások egyik nagy előnye, hogy bármilyen kompatibilis televízión elérheti a felhasználó a saját profilját. Tehát elmehet nyaralni vagy egy többnapos üzleti útra, és ott is folytathatja a megkezdett játékot, anélkül hogy vinnie kéne magával a gépet.

Nagyon jó grafika érhető el ily módon Forrás: Origo

Tehát mindent összevetve a felhőalapú játékszolgáltatások rengeteg előnyt kínálnak, hiszen nem kell hozzájuk megvenni a gépet.

Az előfizetés olcsó, és ezért cserébe kifejezetten jó játékokkal lehet szórakozni, kiváló képminőség mellett.

Viszont az is tény, hogy a kínálat lehetne picit nagyobb, és a netkapcsolat minősége keresztbe tehet a szórakozásnak. Mindenesetre azt egészen nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez lesz a jövő. Az események jelentősen felgyorsultak ebben a szektorban, egyre több az ilyen szolgáltatás, és egyre több az olyan tv-gyártó, amely elérhetővé teszi e funkciókat készülékein. Sőt, a Samsung annyira komolyan veszi ezt az irányt, hogy saját rendszert fejleszt, amely jó eséllyel exkluzív lesz, a cég tévéire optimalizálva, ami egy újabb tényező lehet egy-egy vásárlási döntés meghozatala során.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!