Újból nekigyürkőznek a pornóblokkolásnak a britek

Masszírozd a párod fenekét miközben szétfeszíted a lábait Intim Sexy
Vágólapra másolva!
Törvénnyel kényszerítenék a látogatók korának ellenőrzésére a pornóoldalakat.
Vágólapra másolva!

Az eredeti elképzelések 2019-es megbukását követően az Egyesült Királyság jogalkotói ismét megpróbálnák megvédeni az ártatlan fiatalságot az internetes pornográfia mételyétől, minden felnőtt webhelyet rákényszerítenének a látogatóik életkorának hitelt érdemlő ellenőrzésére. A kezdeményezés ezúttal nem önálló, hanem az Online Safety Bill salátatörvény része, a jogalkotók az utóbbival próbálják teljesen újraszabályozni a digitális platformok működését a szigetországban.

A kép csak illusztráció Forrás: Dreamstime

A korábbi kezdeményezés bukását a megvalósítással kapcsolatos technikai részletkérdések tisztázatlansága, továbbá az ebből fakadó adatvédelmi aggályok okozták. A törvény teljesen a webhelyekre bízta volna a korellenőrzés megvalósítását, ami a megoldástól függően okmányok és bankkártyák adataival való tömeges visszaélésekre, továbbá zsarolásra adott volna könnyű lehetőséget az internetes bűnözők számára.

Ráadásul nem csak britek lehettek volna az áldozatok, globális problémát generált volna a szabályozás.

Nem világos, hogy második nekifutásra a jogalkotók hogyan kívánják orvosolni a gondokat, sőt: a korai információk alapján úgy tűnik, mintha konkrétan semmiféle előrelépés sem történt volna a két éve kukázott javaslathoz képest. Ezen a véleményen van Jim Killock, az emberi jogok digitális térben való védelmével foglalkozó Open Rights Group nonprofit vezetője is, egyszerűen nem látja, hogy a jelenlegi javaslat miben más és jobb a korábban megbukottnál.

Látszólag annyi változás történt, hogy már nem csak a közösségi pornómegosztókra, hanem minden egyes felnőtt webhelyre vonatkozna a korellenőrzés.

A javaslat szerint a korellenőrzést elmulasztó, de az Egyesült Királyságból elérhető webhelyek felkerülnének a netszolgáltatók tiltólistájára, továbbá a globális bevételük 10 százalékára volnának bírságolhatóak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!