Akadályt görget a kiberbűnözők útjába a Microsoft

munkavállaló, dolgozó, iroda, szakember, illusztráció
Smiling indian business man working on laptop at home office. Young indian student or remote teacher using computer remote studying, virtual training, watching online education webinar at home office.
Vágólapra másolva!
Nehezebben lesznek futtathatóak az Office-dokumentumokba ágyazott makrók.
Vágólapra másolva!

Újabb elsősorban az üzleti felhasználók védelmét erősítő fejlesztést jelentett be a Microsoft, az előfizetéses irodai szoftvercsomagjának áprilisban érkező verziójától kezdve nem lehet majd egy-két kattintással jóváhagyni az internetről származó dokumentumokba ágyazott makrók futtatását.

Felül a régi figyelmeztetés, alul az új Forrás: Microsoft

Ez gyakori támadási vektor a zsarolóvírusokat vagy egyéb kártevőket terjesztők körében, magukat például a cég üzleti partnerének kiadva csak rá kell venniük az irodai dolgozókat a támadó Office-dokumentumok megnyitására, majd a bennük lévő makrók futtatásának engedélyezésére.

Áprilistól kezdve a Microsoft 365 nem csak erélyesebben jelzi majd a dokumentumokba ágyazott makrók által jelentett veszélyt, de nem is ad majd lehetőséget az elindításukra az Access, az Excel, a PowerPoint, a Visio, továbbá a Word kezelőfelületén.

A fájlok Tulajdonság ablakában lehet majd feloldani a makrók futtatásának blokkolását Forrás: Microsoft

Aki mégis futtatni kívánja a bennük lévő makrókat, annak az állomány tulajdonságait mutató ablakban először fel kell oldania a blokkolást: jobb egérgombbal rá kell majd kattintania a fájlra, ott a Tulajdonságok opciót kell választania, majd az Általános fül új Biztonság részében lesz látható a Feloldás jelölőpipa.

A remények szerint a macerával csökkenthető lehet a makrókon keresztüli támadások sikeressége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!