Csalódást keltő a Samsung csúcslapkája

samsung galaxy s22 ultra okostelefon mobilozás
Samsung Galaxy S22 Ultra
Vágólapra másolva!
Alig gyorsabb az elődjénél az AMD RDNA2 videóvezérlős Exynos 2200.
Vágólapra másolva!

Hetek óta sejthető, hogy a Samsung chiptervező részlegének nem sikerült hoznia csúcskategóriás mobilokba és tabletekbe szánt Exynos 2200 rendszerlapkával az elvártat: elsőként a jó előre betervezett nagy leleplezése csúszott és hígult, majd a terméket elsőként hasznosító Galaxy S22 mobilcsalád bemutatásakor sem büszkélkedett vele különösebben a vállalat.

Samsung Galaxy S22 Ultra Forrás: Samsung

A Techaltar értesülései rávilágítanak ennek az okára, az információk szerint az előd Exynos 2100-hoz képest az új modell processzora csak 5%-kal gyorsabb, de ami ennél sokkal fájóbb, hogy az AMD RDNA2 architektúrás Xclipse 920 grafikus alrendszere csupán 17% pluszt képes felmutatni. A gépi tanulásos feladatokat végző áramköre esetében már óriási 115% az előrelépés, csak ezen a téren tudott igazán gyakorlati jelentőségű fejlődést felmutatni az újdonság.

A kiábrándító helyzet mögött állítólag túlmelegedési problémák állnak, a mérnököknek nagyon vissza kellett szedniük az órajeleket, hogy ne hevüljön túl az Exynos 2200, cserébe viszont elmaradt a rivális Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 rendszerlapka móresre tanítása.

A Samsung Galaxy S22 régiótól függően Exynos 2200 vagy Snapdragon 8 Gen 1 rendszerlapkával fog elérhetővé válni, Európában az előbbivel lesznek kaphatóak a széria tagjai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!