Messze az Apple AirTag a legkisebb gonosz

apple airtag
Apple AirTag
Vágólapra másolva!
A rivális követőkütyük leleplezése jó eséllyel teljesen szerencse kérdése.
Vágólapra másolva!

Nagyjából tíz hónappal az Apple AirTag piacra kerülését követően máris odáig fajult a követőkütyü mások megfigyelésére való használata, hogy Pennsylvania államban törvényjavaslat készült az efféle termékekkel való visszaélések bűncselekménnyé minősítésére. Ugyan különféle követőeszközök már nagyon régóta elérhetőek a széles publikum számára, azonban eddig nem volt túl elterjedt a használatuk, a létezésük az AirTaggel került be a köztudatba.

Apple AirTag Forrás: Apple

A The New York Times riportere arra volt kíváncsi az ügy kapcsán, hogy a bárki számára olcsón elérhető eszközökkel milyen hatékonysággal követhetőek mások, továbbá az áldozatoknak mennyi esélyük van a követőeszközök kiszúrására. A kísérletről tudó férjét tesztalanyként használva az Apple AirTag mellett a közvetlen rivális Tile követőkütyüt, továbbá a járművek követésére kitalált LandAirSea mobilnetes és GPS-es követőeszközt próbálta ki.

Megállapítsa szerint az Apple AirTag az iPhone egyesült államokbeli dominanciája miatt meglehetősen jól működött, bár kisebb népsűrűségű helyeken már nem volt zseniális a teljesítménye, nem tudta elég a közelében elhaladó iPhone venni a jelét. A kipróbált termékek közül messze az AirTag volt képes a leghatékonyabban felhívni magára a követett személy figyelmét, bár androidos mobil használata esetén valószínűleg csak az időszakos pittyegés hívta volna fel a férje figyelmét a követőeszközre, már ha nincs kiiktatva benne a hangszóró.

Tile Forrás: Tile

A rivális Tile követőkütyü az AirTaghez képest nem bizonyult túl praktikusnak mások megfigyelésére, hiszen hiszen aránylag kevés járókelő telefonján található meg az appja. Ez azért is jó hír, mert a rivális termék jelenleg egyáltalán nem képes riasztani a mobilozókat a velük együtt utazó eszközökről.

Az előre borítékolhatónak megfelelően a teszt ászának a LandAirSea bizonyult, a megfelelő elrejtése esetén a követett személynek fogalma sem lesz a megfigyeléséről, ráadásul gyakran és precíz koordinátákat fog szolgáltatni a kémkedő félnek.

LandAirSea 54 követőeszköz Forrás: LandAirSea

A hardver alapvetően 30 dollárba kerül, de a mobilnet miatt szükség van egy havi 20-50 dolláros előfizetésre hozzá. A legolcsóbb csomag esetén az eszköz 3 percenként telefonálja haza a GPS-koordinátákat, míg a legdrágábbal közel valós időben, három másodperces frissítésekkel követhető a célszemély mozgása.

Összességében az AirTag bizonyult a legkisebb gonosznak, az alternatív termékek készítői nem is gondoltak rá, hogy visszaélésszerű használat esetén hogyan hívják fel az áldozatok figyelmét a követésükre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!