Fizetős funkciók jönnek az Intel processzoraiba

intel xeon scalable processzor cpu
Intel Xeon Scalable processzor (harmadik generáció)
Vágólapra másolva!
Ezúttal a szerveres piacon, de legalább van ráció az ötlet mögött.
Vágólapra másolva!

A Phoronix beszámolója alapján vihart kavarni képes fejlesztéssel érkeznek majd a Sapphire Rapids családba tartozó Intel Xeon Scalable processzorok, egyes hardveres funkcióik csak utólagos fizetéssel lesznek aktiválhatóak. A Software Defined Silicon (SDSi) működéséhez az operációs rendszer szintjén szükséges fejlesztéseket a tavasszal érkező 5.18-as Linux kernelben szeretné elérhetővé tenni az Intel.

Intel Xeon Scalable processzor (harmadik generáció) Forrás: Intel

Az ügy háttere, hogy a szerveres világban sokféle specifikus felhasználási körülmény létezik, az egyik ügyfélnek teljesen más igényei vannak, mint a másiknak, a szükségtelen funkciókért pedig nem kívánnak fizetni. Emiatt a jelenlegi harmadik generációs Xeon Scalable processzorból 57 variáns létezik, ezek hardveresen alapvetően azonosak, a tényleges különbség csak annyi köztük, hogy milyen funkciókat aktiváltak bennük a gyárban.

Ezt a helyzetet kívánja megoldani a Software Defined Silicon segítségével az Intel, hiszen így elég lesz csak pár hardveres modellt készítenie a processzorból, a termék által támogatott funkciók körét szoftveresen konfigurálhatják a vásárlók. Az ötlettel jelentős megtakarítás érhető el a gyártás és a logisztika során, a vevőknek sem okoz majd bonyodalmat a megfelelő modell kiválasztása, ráadásul a processzor feladatának későbbi megváltozása esetén újrakonfigurálható a szolgáltatáskészlete.

Az Intel nem először próbálkozik fizetős funkciókkal a processzoraiban, 2010-ben egyes fogyasztói piacra szánt modellekben fizetségért például magasabb frekvencia, több gyorsítótár, vagy éppen Hyper-Threading volt feloldható. Az ötlet bukásnak bizonyult, így gyorsan és csendben letett a koncepcióról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!