Kipróbáltuk a Samsung idei abszolút csúcsmodelljét

Samsung, galaxy, S22, ultra, teszt
Samsung Galaxy S22 Ultra.
Vágólapra másolva!
A Samsung a várakozásoknak megfelelően 2022 februárjában bemutatta új telefonjait, amellyel a prémium kategóriában kívánják megerősíteni pozícióikat. Ezek közül a legnagyobb tudású, a minden tekintetben a csúcsot képviselő darab a Samsung Galaxy S22 Ultra. A terméket kézbe fogva azonnal érződik, látszódik, hogy itt egy abszolút prémium ligás modellről van szó. A hatalmas, 6,8 inches képernyő a minimális vastagságú kávákkal nagyon méltóságteljes megjelenést kölcsönöz neki, amire rátesz egy lapáttal a fém készülékház, és az elegáns kialakítású hátlap is. 
Vágólapra másolva!

A fogása kényelmes, szerencsére nem csúszkál, az is remek, hogy a víznek és a pornak ellenáll, illetve hogy a képernyőt masszív védőüveg borítja. Sajnos a hagyományos fejhallgató kimenetet lespórolták róla. Viszont a Galaxy Note szériát végleg összeolvasztva az S szériával, a készülékház belsejében elhelyeztek egy aktív tollat, amely egy kifejezetten sokoldalú kiegészítő.

Ide költözött a Galaxy note szérából az S Pen. Forrás: Origo

Ez használható az ujjunk helyett, hogy ne tapogassuk össze a kijelzőt, emellett lehet vele jegyzetelni, sőt a grafikai munkáknál is jó hasznát vehetjük. Ráadásul használható távvezérlőként, így például megparancsolhatjuk a telefonnak egyetlen gombnyomással, hogy készítsen egy fotót, de akár bele is tekerhetünk vele egy éppen futó filmbe videóba. Ez akkor lehet nagyon hasznos, ha egy televízióval vagy projektorral kötjük össze a terméket, és asztali médialejátszóként vetjük be.

Remek teljesítmény

Mert hát a termék erre is alkalmas, ugyanis van annyira erős, hogy akár a 4K HDR videóállományok problémamentes futtatását is biztosítsa. A hardverről érdemes még egy picit részletesebben beszélni, hiszen ez az első olyan Samsung telefon, amelybe a cég legújabb, 4 nm-es Exynos 2200 processzora került, amely jelenleg a világ egyik legfejlettebb ilyen komponensnek számít épp úgy mint az integrált Xclipse 920 típusú grafikus chip.

Samsung Galaxy S22 Ultra. Forrás: Origo

A teljesítmény pedig ahhoz is elég, hogy akár videókat vágjon, fotókat szerkesszen vagy valósághű 3D-s grafikájú játékokat futtasson rajtuk a felhasználó. Természetesen a navigáció, képnézegetés, internetes oldalak meglátogatása, chatelés vagy levelezés is villámgyors.

A modell 5000 mAh-s akkumulátort kapott, amely kiemelkedőnek számít, és elegendő arra, hogy akár 12 órán át ellássa a működéshez szükséges energiával a terméket.

A Samsung Galaxy S22 Ultra ráadásul támogatja a 45 wattos gyorstöltést, amelynek köszönhetően durván 35 perc alatt a maximumra tölthető a telep totálisan lemerült állapotból. Emellett a rém elegáns vezeték nélküli töltés is megoldott, igaz ilyenkor sokkal lassabban "csorog" át az energia, de hát valamit valamiért.

A Samsung Galaxy S22 Ultra sokoldalú kamerarendszert kapott. Forrás: Origo

A mobilok egyik leggyengébb pontja hagyományosan az integrált audio rendszer, és nem mondanánk, hogy hibátlanul szól ez a készülék, de érezhető, hogy ráfeküdtek a hangminőségre is. Meglepően tiszta és erőteljes a megszólalás, a hangerő is rendben van, viszont tény, hogy a mélyekkel szűkmarkúan bánik. De hát a hangszórótér egyszerűen kicsi, a fizikát nem lehet becsapni, és így is az az érzésün, hogy kihozták a legtöbbet a lehetőségekből.

Fotók, videók

A hivatalos termékbemutató eseményen a cég külön kihangsúlyozta, hogy milyen nagy hangsúlyt fektettek a képalkotási lehetőségekre, és ennek megfelelően e téren igen sokat vártunk a terméktől. A telefon pedig nem is okozott csalódást, hiszen a fotós és videós képességeket tekintve egyértelműen a világ legjobb okostelefonjai közé tartozik az ultra.

Remek képek lőhetőek vele. Forrás: Origo

A 108 megapixeles főkamerával vaksötétben is lehet hibátlan fotókat lőni, az ultraszéles látószögű egységgel olyan, mintha távolról fotóznánk, a két telefotó kamerával (3x és 10x optikai zoommal) pedig éppen, hogy "közelebb mehetünk" a témához.

Az ultraszéles látószög nagyon hasznos lehet. Forrás: Origo

Ráadásul a stabilizációs technológia sem hiányzik a készülékből, amely még a különféle mesterséges intelligencia technológiákat is beveti, hogy jobb legyen a végeredmény. Nem hiányzik a portré mód, amelynél a szoftver megfelelően homályosítja el az egyes képrészleteket, hogy így teremtse meg a mélységélesség illúzióját. Természetesen az egyes beállítások (ISO érzékenység, záridő, blende, fehéregyensúly stb.) módosíthatóak manuálisan is, azonban a tapasztalataink szerint kényelmetlen az érintőképernyőn ezzel vacakolni, és egyszerűbb mindent rábízni az automatikára.

Az éjszakai fotók valami elképesztőek. Forrás: Origo

A videós képességek terén sem lehet okunk panaszra. A 8K felbontás is támogatott, igaz csak másodpercenkénti 25 képkockás rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz kevés. Viszont a 4K esetében bekapcsolható a 60 FPS mód, valamint a lassítás és szuperlassítás opciók sem hiányoznak. Az nagyon fontos, hogy a stabilizációs funkció ilyenkor is bekapcsolható, ami hatékonyan küszöböli ki a mozgásból, kézremegésből fakadó képi hibákat.

Kijelző

A hatalmas, 6,8 inches Dynamic AMOLED 2x képernyő 1440 x 3088 képpont megjelenítésére képes, azaz a felbontás kiemelkedő, a képi világ ennek köszönhetően borotvaéles. A tónusok erőteljesek, halvány fátyolosodás nem érzékelhető, a színek természetesek, gyönyörűek. A betekintési szög remek, a mozgásmegjelenítés pedig a 120 Hz-es maximális képfrissítési rátának hála egyszerűen pazar. A maximális fényerő 1750 nit, ami extrémen jó eredménynek számít a mai mezőnyben, de ennél is fontosabb, hogy a kép napfényben is tökéletesen látható marad, és a HDR, azaz nagy dinamikatartományú videók, játékok és fényképek visszaadása is igen-igen látványos.

Villámgyors készülék. Forrás: Origo

Mindent mérlegre azt kell mondani, hogy elképesztően meggyőzőnek találtuk az új Samsung csúcsmodellt. A vállalat nem hibázott, hiszen a termék minden összetevőjében az abszolút élvonalat képviseli.

Viszont az is tény, hogy ez az árcédulán is meglátszik, hiszen még a nálunk járt, legalapabbnak számító verzió is durván félmillió forintba kerül.

Más családtagok

A Samsung az Ultra mellett még a család két másik tagját is bemutatta most. Ezek a Galaxy S22+ és Galaxy S22 elnevezésű modellek, amelyek kisebb tudású kamerát kaptak, hiányzik belőlük az aktív toll, nem is támogatják annak használatát, és a dizájnjuk is más. A megjelenésük a hagyományosabb kialakításnak köszönhetően nem ennyire figyelemfelkeltően elegáns, és a képernyőjük is kisebb (6,6 inch, illetve 6,1 inch), viszont az áruk is alacsonyabb valamelyest.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!