Látványos újításokat kap a Windows 11

windows 11
Mappákba rendezhetővé válnak a Start menü kezdőlapján az ikonok
Vágólapra másolva!
Végre rá lehet majd húzni a fájlokat a futó programok tálcás ikonjaira.
Vágólapra másolva!

Jelentős változásokat jelentett be a Windows 11 fejlesztése terén a Microsoft, innentől a nyilvános előzetes buildekben megjelenő funkcionális fejlesztések nincsenek többé a platform következő főverziójához kötve, kisebb frissítésekkel az éppen aktuális stabil főverzióban is megjelenhetnek. Az első efféle frissítést most februárban adta ki a Microsoft, egyelőre opcionálisan telepíthető, az automatikus installációja a közeljövőben kezdődik majd meg.

Mappákba rendezhetővé válnak a Start menü kezdőlapján az ikonok Forrás: Microsoft

Ennek megfelelően a cég felhívta a figyelmet, hogy a Windows 11 szerdán kiadott build 22557 jelzésű előzetesében debütált funkciókra nem feltétlenül kell majd idén nyárig vagy őszig várni, majd kiderül még, hogy mikor válnak elérhetővé. Remélhetően minél előbb, a Microsoft ugyanis több érdekes és hasznos újdonság nyilvános tesztelését is megkezdte, például az új változatban végre rá lehet húzni futó appok tálcás ikonjaira a fájlokat, mire azok betöltődnek a kívánt programban.

Feltűnő újítások még, hogy teljesen megújult a Feladatkezelő alkalmazás, a Start menü nyitóoldalán lehetőség van mappákba rendezni az ikonokat, az ablakok címsorának megragadásakor pedig a kijelző tetején megjelenik egy új csík, amely lehetőséget biztosít a csempés ablakelrendezések elérésére. Ez már a harmadik lehetőség lesz a snap funkció aktiválására, jelenleg az ablakok kicsinyítés/nagyítás gombjára az egérrel rámutatva, továbbá az ablakokat a kijelző szélére húzva indítható el az üzemmód.

Megújul a Feladatkezelő kinézete Forrás: Microsoft

A build 22557 az érintőkijelzős kezelésen is javít, alulról felfelé húzással megnyitható a Start menü és a gyorskapcsoló felület, az utóbbi alatt a Tálca hálózatos és hangerőszabályzós részére kattintva beúszó panelt kell érteni. Hasznos apróság, hogy a Start menü kezdőlapja és az összes alkalmazást felsoroló nézet között oldalirányú húzással is lehet váltani.

A további apróságok közül kiemelhető, hogy jobban testre szabható lett a Fókuszsegéd üzemmód, a Fájlkezelőben megjelennek a OneDrive-ban nemrég megnyitott fájlok, az alvó mód és a képernyő kikapcsolásának új alapértelmezett beállításaival pedig energiát próbál spórolni a Microsoft.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!