A felhőből streamelnék a mobilappokat

canonical cloud smartphone
Canonical Cloud Smartphone
Vágólapra másolva!
Az Ubuntu fejlesztője és a Vodafone demonstrálták a technológiát.
Vágólapra másolva!

Az Ubuntu Linux mögött álló Canonical egyszer már megpróbált sikertelenül betörni az okostelefonos szoftverek piacára, ám a saját operációs rendszerrel kapcsolatos terveinek meghiúsulását követően látszólag letett a mobilos ambícióiról. Most visszatért a vállalat, a Vodafone közreműködésével az androidos appok felhőből való futtatásának lehetőségét demonstrálja a Mobil Világkongresszuson.

Canonical Cloud Smartphone Forrás: Canonical

A magyarázat szerint a Cloud Smartphone technológia lehetővé teszi a nagy rendszerigényű appok legolcsóbb okostelefonokon való futtatását, csak hardveresen gyorsított videólejátszási képességre és megfelelő internetkapcsolatra van szükség. A koncepció jelen pillanatban a játékvilágban hódít, alapvetően ugyanarról van szó, mint amikor a Microsoft xCloud, a Google Stadia, vagy éppen a GeForce Now segítségével érik el a játékokat a gamerek.

Mindez érdekesen hangzik, de nem világos, hogy kinek és miért lenne jó a Canonical és a Vodafone megoldása. A fejlett országokban élők tipikusan nem szorulnak rá a technológiára, míg a fejletlen országokban élők számára kritikus problémát jelenthet az internetkapcsolattól való függősége. Ráadásul a mobilinternet költsége miatt világszerte masszívan olcsóbb a kívánt appok futtatására alkalmas telefont vásárolni, mint egy legolcsóbb készüléken netes streameléssel elérni azokat.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor és milyen formában válhat elérhetővé a Cloud Smartphone.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!